Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският отговор на удара по Кримския мост: В Одеса*

18 юли 2023, 06:57 часа • 28162 прочитания
Реклама

Тази сутрин Украйна активира противовъздушната си отбрана в град Одеса, съобщиха властите, часове след като Русия отказа да удължи зърнената сделка, позволяваща безопасен износ на пшеница и зърнени култури от региона и след удара по Кримския мост, предаде АФП.

За активирането на ПВО съобщи в канала си в Телеграм говорителят на Одеския военен окръг Сергей Братчук, уточнява БГНЕС. Русия "атакува южната част на Украйна с дронове", написа в Телеграм ръководителят на военната администрация на Одеска област Олег Кипер. Той предупреди жителите да останат в убежищата.

Южното оперативно командване на Украйна също съобщи, че Русия "атакува южните региони с ударни дронове". Говорителят на командването Наталия Хуменюк посочи, че в момента в Черно море има 14 руски военни кораба, като обаче само 2 от тях носят крилати ракети "Калибър". Вероятността от удари остава висока, предупреди Хуменюк. А украинският генщаб уточни в сутрешната си сводка, че има изстрелване на поне една ракета и на дронове "Шахед".

* Около 40 минути след публикуването на този материал, украинското оперативно командване "Юг" съобщи за 6 свалени ракети "Калибър" и 25 дрона "Шахед". 21 "Шахед-136" са унищожени при заход от морето в Одеска област, още 4 - в небето над Николаевска област. В Одеса, фрагменти от свалени ракети и взривна вълна са повредили съоръжения на пристанищната инфраструктура, както и няколко частни имота. Възрастен мъж е пострадал в собствената си къща, настанен е в болница.

Въздушна тревога беше обявена и в Николаев, Херсон, Запорожие, Донецк, Харков, Днепропетровск, Полтава, Кировоград и Черкаси. В Николаев има удар в производствен обект, избухнал е пожар. Пожарът бързо е потушен, няма човешки жертви.

Общо, украинските ВВС докладват за 36 изстреляни дрона "Шахед" по цели в Украйна, от които са свалени 31. Свалени са и всички изстреляни ракети "Калибър" - 6 от 6.

ОЩЕ: Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

Защо Одеса?

В Одеска област в Южна Украйна се намират морски терминали, които са ключови за изтеклото споразумение за износ на зърно между Москва и Киев. Оттам по принцип се извършва основно износ на украинско зърно.

При нахлуването на Русия през миналата година пристанищата на Украйна в Черно море бяха блокирани от военни кораби, докато споразумението, подписано през юли 2022 г., не позволи преминаването на критично важния износ на зърно.

Срокът на споразумението изтече в полунощ (21:00 ч. по Гринуич), след като Русия отказа удължаване с аргумента, че не са спазени елементи от сделката, позволяващи износ на руски храни и торове.

ОЩЕ: Какво ще е въздействието на края на зърнената сделка в Украйна?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес