Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски заместник-министър: Москва не заплашва никого с ядрени оръжия

23 септември 2022, 19:15 часа • 2223 прочитания

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков днес заяви, че Москва не заплашва никого с ядрени оръжия и че откритата конфронтация със САЩ и НАТО не е в интерес на Русия, съобщиха руските агенции, предаде Ройтерс.

"Ние не заплашваме никого с ядрени оръжия", цитира агенция Интерфакс думите на Рябков, казани на конференция. "Критериите за използването им са описани във военната доктрина на Русия". Тази седмица президентът Владимир Путин заяви пред Запада, че "не блъфира", когато заяви, че ще използва ядрени оръжия, ако териториалната цялост на Русия бъде застрашена, припомня 24 часа.

Четири контролирани от Русия области в Украйна организират този уикенд референдуми за това дали да се присъединят към Русия. Путин заяви, че подкрепя този ход, който увеличава вероятността Русия официално да анексира още 15 % от територията на Украйна. Руски официални лица, включително бившият президент Дмитрий Медведев, заявиха, че след като регионите бъдат присъединени към Русия, всяко нападение срещу тях от страна на украинските сили ще се счита за нападение срещу Русия.

Съгласно руската ядрена доктрина, ако Москва смята, че е изправена пред "екзистенциална заплаха", може да си позволи използването на ядрени оръжия. Медведев заяви, че страната има вариант да използва стратегически ядрени оръжия с голям обсег на действие. Но Рябков посочи, че Русия не се стреми към "открита конфронтация" със САЩ или военния алианс НАТО и не иска ситуацията да се изостря допълнително.

"Надяваме се, че администрацията на Байдън също е наясно с опасността от неконтролируема ескалация на конфликта в Украйна", бе цитиран да казва Рябков. Обявявайки в сряда първата мобилизация на Русия след Втората световна война, Путин заяви, че Русия се бори не само срещу Украйна, но и срещу целия военен ресурс на западните държави, които подкрепят Киев.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес