Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски дрон, изстрелян от Беларус, се е разбил в Латвия

09 септември 2024, 00:30 часа • 2954 прочитания

Министерството на отбраната на Латвия съобщи в неделя, че руски дрон се е разбил в района на Резекне в източната част на страната, след като е прелетял през Беларус. Въоръжените сили на страната са информирали и командната верига на НАТО за инцидента, който се разследва.

Още: НАТО вдигна изтребители, за да спре руски Су-30 на път към Латвия

„Тази ситуация е потвърждение, че трябва да продължим работата, която започнахме за укрепване на източната граница на Латвия, включително развитието на способности за противовъздушна отбрана и способности за електронна война, за да ограничим дейностите на безпилотните летателни апарати с различни средства“, каза министърът на отбраната Андрис Спрудс.

Още: Латвия е готова да изпрати 1400 дрона в Украйна

Нахлуването на руски дронове в неделя е второто този уикенд на територията на Европейския съюз. Докладите показват, че Румъния е вдигнала изтребители F-16 през нощта срещу неделя, когато ирански дрон Shahed е навлязъл на нейна територия. Руски дронове навлязоха на територията на Румъния няколко пъти през лятото, когато Москва бомбардираше ожесточено съседната на Румъния Одеска област в Украйна.

Още: Военната помощ на Латвия за Украйна тази година ще достигне 112 милиона евро

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес