Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската пропаганда се задейства: Африканци и чеченци се заканват на Украйна

11 март 2022, 16:19 часа • 15688 прочитания

След като по-рано днес (11 март) руският президент Владимир Путин разреши доброволци да участват във войната с Украйна, вече има първи примери от социалните мрежи до какво води и ще води това.

Пропагандният ТВ "Звезда" излъчи видео от акции на подкрепа от Сирия. На кадрите се виждат войници, вероятно чеченци, с плакати на Путин, които скандират: "Русия, напред!"

Друго видео предава предаността на африкански войници от ЦАР (Централна африканска република). Един от тях прави специално изявление, което гласи: 

"В течение сме какво се случва в Украйна. Руските войници провеждат военна операция, за да донесат мир и ред, изправени срещу украинския национализъм. Ние, африканските войници, сме готови да бъдем до руските ни братя и да ги подкрепим. Руски братя, ние идваме скоро! Кураж! Кураж!"

"Ако виждате, че има хора, които искат на доброволни начала, още повече не за пари, да дойдат и да окажат помощ на хората, живеещи в Донбас – е, добре, трябва да ги посрещнете и да им помогнете да се озоват в зоната на бойни действия" - това е част от изказването на Путин, цитирано от РИА Новости.

Михаил Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, написа в своя Twiter профил, че Русия възнамерява да осъществи сирийския сценарий в Украйна: "Официални лица в РФ, в това число военният министър Шойгу, заявиха за бърза мобилизация на 16 000 бойци екс-ИДИЛ за използването им срещу мирни граждани... Наемането на ИДИЛ и руските пропагандистки заявления за химическо оръжие свидетелстват за намерението в Украйна да се реализира сирийският сценарий."

ОЩЕ: Руската държавна телевизия рискува гнева на Путин и излъчи критика за войната в Украйна

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес