Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска въздушна атака срещу конвоя на ЧВК "Вагнер" (ВИДЕО)

24 юни 2023, 15:09 часа • 12315 прочитания

Руски военни хеликоптери са започнали въздушна атака срещу военния конвой на ЧВК "Вагнер". Действието се развива на магистрала М4 край Воронеж, предава Ройтерс, като се позовава на свой източник на място. Съобщава се за двама загинали. В социалните мрежи се появяват кадри, чиято автентичност обаче не може да бъде доказана.

Гори съоръжение за съхранение на нефт в покрайнините на Воронеж, на левия бряг на река Воронеж, като над него се издига гъст черен дим, съобщи местен жител пред "Файненшъл таймс", предоставяйки снимки и видеоклипове от инцидента, предава БНР.

Жителка на района предостави на финансово издание видео на хеликоптер, минаващ директно над дома й, и каза, че е чула силна експлозия веднага след това.

ОЩЕ: НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Във видео, разпространявано в руските канали на Telegram, може да се види хеликоптер, който минава над нефтеното находище точно преди да избухне пожарът, и глас, който казва: "Току-що имаше експлозия".

Предполага се, че руските въоръжени сили са изпратили хеликоптери, за да ударят петролно хранилище във Воронеж в опит да предотвратят бързото настъпление на войските на групата "Вагнер".

Видео, публикувано в социалните медии, изглежда показва удар от руски атакуващ хеликоптер Камов Ка-52 "Алигатор" с помощта на ракети въздух-земя, последван от голям пожар в петролно съоръжение, като пламъците достигат десетки метри във въздуха.

Местни източници съобщават, че бойците на Вагнер са се опитали да превземат петролното депо, за да снабдяват своите конвои с гориво.

Бойците от руската военна компания "Вагнер" са установили контрол над всички военни съоръжения в град Воронеж, който се намира на около 500 километра на юг от Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност. Очевидци са потвърдили пред агенцията, че колона от войски на "Вагнер" е минала през града.

Новината дойде малко повече от час след като губернаторът на Воронеж Александър Гусев съобщи за "бойно-оперативни мероприятия" на територията на областта. Малко след това Гусев съобщи и за мащабен пожар в склад за гориво, с който се борят над 100 пожарникари.

РИА "Новости" предаде, че магистрала "Дон", която е най-прекият път от Ростов през Воронеж за Москва, е била затворена по разпореждане на местните власти в отсечките през Воронежка и съседната Липецка област.

В самата Москва властите разпоредиха спиране на транспорта по едноименната река, съобщи ТАСС.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес