Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска система за радиоелектронно заглушаване вече е в историята след удар в Крим: Сателитни снимки

26 юни 2024, 14:02 часа

Сателитни снимки потвърждават, че комплекс за радиоелектронна борба "Красуха" е бил разрушен след ракетното нападение на украинските сили срещу комуникационен център във Витино - на окупирания полуостров Крим.

Реклама

Става въпрос за удара по руския център за космическо проследяване и комуникация NIP-16 във Витино на 23 юни. Атаката е извършена с американски тактически балистични ракети MGM-140 ATACMS.

Още: Кошмарът ATACMS за Крим: Уникален комуникационен център е изпепелен (ВИДЕО)

Какво показват снимките?

На сателитните кадри от Sentinel се забелязва и изгорена земя на мястото, където се е намирал комплексът.

Още: СНИМКИ: Отломки на плажа в Севастопол приличат на ракети от руска ПВО

По-рано стана известно, че е атакуван 40-и отделен командно-измервателен комплекс във Витино, като са поразени 29 превозни средства. 16 от тях са били в близост до офицерския корпус, което предполагаше, че основната цел са били опитните офицери, работещи и живеещи там. 

В комплекса се намира поне една система за радиоелектронно заглушаване "Красуха", използвана за защита на командните пунктове и други ключови съоръжения.

Какво може "Красуха"?

"Красуха" е руска мобилна наземна система за радиоелектронна борба (EW). Тази система се произвежда от корпорацията КРЕТ на различни колесни платформи.

Основните цели на "Красуха" са въздушни радиоелектронни средства - например дронове, и въздушни системи, управлявани от радар - с други думи, система, която вероятно руснаците биха използвали срещу F-16 например.

"Красуха" е на въоръжение в Русия, Иран, Алжир, Етиопия, Либия.

Още: Абсурдно: Кремъл свърза атаките в Севастопол и Дагестан. Украйна подпали Белгород и Курск (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес