Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

12 май 2024, 15:13 часа • 9818 прочитания

След трагедията в Белгород със сринатия многоетажен блок на 12 май и мигновените обвинения на руските официални лица, че това е заради украински обстрел, се появиха сериозни съмнения доколко пръст в случилото се имат самите руски власти. При това такива съмнения се появиха не къде да е, а в руски информационни източници.

Няколко руски канала в Телеграм обръщат внимание на това, че боеприпасът, ударил блока, идва не откъм страната, откъдето биха стреляли украинците, а откъм руската. Първата информация от губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков беше как "украински ракети" ударили блока.

Още: Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА) 

Ето например какво пише телеграм каналът "Быть Или", анализирайки видеата и снимките, които показват момента на поражението:

"Не бих избързвал със заключенията, че това е било атака на украинските въоръжени сили.

Има видеозапис на взрива от страната на двора, а на появилите се кадри не се вижда самото пристигане (на снаряда) - видео № 3. Пристигането може да е било откъм североизточната страна на сградата, тоест откъм руската страна (екранни снимки № 1 и 2). Освен това взривната вълна изглежда е насочена отвътре навън, а не обратното (видео № 4).

Но най-важното е, че снарядите, с които украинските въоръжени сили поразяваха цели в Белгород, едва ли могат да унищожат целия вход на жилищна сграда като тази - нито 122-мм "Вампир" от РСЗО РМ-70, още по-малко пък високоексплозивният 155-мм снаряд."

Още: Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

Пак ли изпусната руска авиационна бомба?

Предположението на канала е, че може отново да става въпрос за изтървана руска авиационна бомба ФАБ, изстреляна от руската авиация - нещо, което през последните два месеца се случва постоянно в Белгородска област. Още: Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА) 

"За да се направи ясен извод, е необходимо да има видео от противоположната страна на сградата", пише каналът.

"Отхвърляме версията на руското военно министерство"

И добавя: "Веднага отхвърляме версията на руското министерство на отбраната, че станалото е заради отломка от свалена украинска "Точка-У" (модернизирана съветска тактическа квазибалистична/балистична ракета), тъй като Украйна изчерпа своите "Точка-У" още през лятото на 2022 г. Всъщност самата Русия също практически не ги използва, въпреки че теоретично може да има още малко от тях."

Много показателно е, че в дневния си обзор популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, написа, че случилото се е заради удар с украинска авиационна бомба. По принцип каналът дословно повтаря съобщенията на руското военно министерство.

Още: Руснаците бомбардираха и детска градина в собствения си Белгород, евакуирани са почти 50 деца (СНИМКА)

"На практика е невъзможно това да е била украинска ракета"

Друг руски телеграм канал, "Карты и стрелочки", също изразява сериозни съмнения относно твърденията на руските власти:

"Големият въпрос е какво точно може да е причинило подобни разрушения. Такива поражения са практически невъзможни при попадение на 122-мм реактивен снаряд, с каквито преди това украинските въоръжени сили са стреляли по града. Ракета на руската ПВО "Панцир-С1" също не би могла да причини такива щети.

Ракета за ПВО "С-300" пък най-вероятно би причинила огромен пожар заради неизгорялото гориво. А и мощността й би била недостатъчна. Общо взето всяка една ракета би довела до силен пожар.

Високоексплозивен снаряд с калибър 155-мм  (ако говорим за украинските сили) или голямокалибрен реактивен снаряд от 300-мм също изглеждат доста слаби за такова унищожение. Но ако бяха ударили някое критично място в конструкцията, тогава може би входът можеше да се срути след експлозията", посочва каналът.

И отбелязва изводът, който според него се набива на очи:

"Най-простият и обясним вариант е да е паднала руска бомба ФАБ. Картината изглежда като удар от мощен фугасен боеприпас с тегло 500 кг, а такива бомби падат редовно от руските самолети, дори в Белгород."

И отново напомня: 

"Всички заключения са предварителни. Без видео от момента на удара и снимки на отломките не може да се каже нищо със сигурност. Във всеки случай се случи голяма трагедия, има убити и ранени цивилни."

Ударът е дошъл от руската страна!

Още един рускоезичен телеграм канал "Протесты в мире" пише, че пропагандните руски Z-канали се опитват да опровергаят съмненията, че блокът умишлено е бил взривен от руснаците или че това е станало в резултат на изпусната руска авиобомба, но ето кое не пасва на техните твърдения: 

"Някои от тях твърдят, че украинските въоръжени сили са ударили не от страната, откъдето е заснето видеото, а от задната страна на блока. И затова можело да изглежда, че експлозията идва изпод сградата. Но от задната страна на блока е територията на Русия, а не на Украйна, както се вижда на сателитните снимки."

И каналът "Павло А" на свой ред уточнява: 

"На първата снимка е външната страна на блока, там са избити всички прозорци. Втората снимка е от вътрешния двор - там стъклата са цели. Обстрелът е бил от външната страна. Входът на блока е разположен от външната страна на североизток. А Украйна е на юг. Тоест обстрелът е бил от руските войски!"

Взрив, организиран от ФСБ, които пак не са успели да заличат следите

И телеграм каналът "Кримски вятър" отбелязва следното:

"Бомбардировката на жилищната сграда в Белгород, която удобно съвпадна с руската офанзива в района на Харков, е много изгодна за Русия. 

За Русия обвинението на Украйна в "терористична атака" е начин да оправдае своя терор. Един вид: "Вижте, те убиват нашите хора, ние няма да го търпим, ние ще бомбардираме Харков, затова продължаваме специалната военна операция."

"Само дето Федералната служба за сигурност (ФСБ), както обикновено, направиха грешка и не успяха да изтрият всички видеоклипове, на които ясно се вижда, че не е имало атака срещу блока. Имало е експлозия отвътре на първите етажи или в мазето. Освен това взривът е избухнал точно в 11:21:00 часа (на снимката). Следователно версията за сваления "Точка-У" е удобна, но неправдоподобна. Хайде, покажете ни отломките. Или тях просто ги няма и е сработил таймерът на експлозивите?"

И каналът предупреждава четящите: "Като цяло, мислете! Въпреки че за руснаците и тази басня ще свърши работа."

Още: Нова руска бомба в Белгород: Руснаците са "загрели" преди да ударят 30-тина руски къщи

Позиция за взрив отвътре застъпва и един от анализаторите на популярната разузнавателна платформа OSINT - Tendar. Според него, взривът не прилича на удар от снаряд. Той не изключва и да е газова експлозия, както и версията за удар с руска авиационна бомба предвид посоката - ПОДРОБНОСТИ в няколко публикации в Twitter.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес