Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

14 май 2024, 11:35 часа • 18415 прочитания

Украйна сваля много по-малка част от руските ракети, отколкото в началото на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г.

Още: Токът е кът: Мерките в Украйна засега, за да има електричество

Сериозен спад в процента прехванати ракети

През последните шест месеца украинските военновъздушни сили са прехванали около 46% от руските ракети в сравнение със 73% през предходния шестмесечен период, гласи анализ на The Wall Street Journal. Той е базиран на ежедневните данни от командването на ВВС на Украйна.

През миналия месец - април - процентът на прехващане е спаднал до 30% от ракетите, изстреляни от Руската федерация.

Още: Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Украйна продължава да сваля успешно дронове "Шахед"

Процентът на прехващане на дроновете с голям обсег на действие „Шахед“, които са по-лесни за сваляне, е спаднал само с 1 процентен пункт до 82% през последните шест месеца.

Русия почти е удвоила въздушните си атаки

Според данните - през последните шест месеца Русия е изстреляла около 45% повече безпилотни летателни апарати и ракети, отколкото през предходния шестмесечен период.

Още: Русия стреля с ракети "Кинжал" срещу газохранилище в Украйна: Масирана атака

Снимка: Patriot, Getty Images

Русия е изстреляла почти двойно повече дронове „Шахед“ - 2628 - през последните шест месеца в сравнение с предходния период от половин година, сочат данните на WSJ. Безпилотните летателни апарати се използват отчасти за тестване на противовъздушната отбрана преди изпращането на ракети.

Проблеми за Украйна с балистичните ракети

Москва е изстреляла 114 балистични и 46 хиперзвукови ракети "Кинжал" и "Циркон" в сравнение със съответно 33 и 27 за предходните шест месеца.

Още: ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Русия също така пренасочи системите за противовъздушна отбрана за нападение срещу Украйна, като само през тази година изстреля 175 ракети от своите системи за ПВО С-300 или С-400 към неокупираната част на съседната страна.

През последните шест месеца Украйна е свалила само 10% от балистичните ракети, изстреляни от Русия. Според данните - тя не е прехванала нито една от ракетите С-300 и С-400 през тази година.

Данните показват по-висок процент на прехващане на крилати ракети като Х-555. Украинските ВВС твърдят, че те могат да бъдат прехванати с по-широк обхват на противовъздушната отбрана, тъй като обикновено са по-бавни и по-малки. За свалянето им Украйна използва системи за защита със среден обсег на действие - например NASAMS.

Системата Patriot пък е единственият надежден начин за сваляне на балистични ракети, С-300 и хиперзвукови ракети. Само че Киев разполага с малко такива ПВО системи и се налага да пести ракети. Сега Министерството на отбраната на САЩ заяви, че ще изпрати още прехващачи за Patriot. Някои от тези ракети вероятно ще бъдат взети от запасите на Щатите, а други ще бъдат поръчани, като производството им ще отнеме няколко години.

Русия все още разполага със собствени запаси и е в състояние да произвежда по 170 ракети всеки месец, твърди пред WSJ украински служител. Москва също така получава доставки на дронове и ракети от своите съюзници, включително Иран и Северна Корея.

Още: Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес