Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

15 май 2024, 12:18 часа
Реклама

"През изминалата нощ бяха извършени редица опити на режима в Киев да извърши терористични атаки с американски оперативно-тактически ракети ATACMS, френски управляеми бомби Hammer, американски противорадарни ракети HARM, ракети с голям калибър и дронове от самолетен тип срещу цели на територията на Руската федерация бяха спрени. ПВО системи са унищожили 10 оперативно-тактически ракети ATACMS над територията на Кримския полуостров" - така, в типичен за руското военно министерство забавно-пропаганден стил започва кратка сутрешна сводка за поредните руски нощни тегоби.

Пожарите горят по-силно

На фона на това съобщение, снимки от сателита Sentinel-2 и данни на НАСА подсказват съвсем друго развитие на нещата. Става въпрос за района на летище "Белбек" в Крим - известна отдавна руска военна база: Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

На два пъти украинският телеграм канал "Кримски вятър" публикува сателитни снимки от мястото на удара - непосредствено след атаката и около час след нея. Към 03:41 часа броят на пожарите в зоната за паркиране на самолети на "Белбек" се увеличи многократно, а самите пожари станаха по-силни. Всичко е свалено, а, иронизира каналът на фона на официалното руско съобщение, че над Кримския полуостров били свалени и унищожени 10 ракети ATACMS:

Популярната разузнавателна платформа OSINT също публикува данни за успешна украинска атака по летището - и то точно там, където се паркират самолети. Данните са от платформата на НАСА за засичане на топлинни петна - тя отлично показва къде има повишена температура на планетата и така лесно се определят места с пожари:

Още: Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

На база всички тези данни украинското издание Defense Express изказа предположение, че може да има поразени руски военни самолети МиГ-31, с които се изстрелват ракети "Кинжал". Обосновката на предположението - в базата е имало 4 такива самолета на 31 март, сочат сателитни снимки, т.е. явно летището се ползва от МиГ-31:

Вече се появиха и снимки в социалните мрежи, за които се казва, че са от мястото на удара. Изглежда е уцелен радар на ПВО Система С-400 "Триумф":

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес