Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия е давала до 1 млн. евро месечно на крайнодесни политици в Европа

04 юни 2024, 12:41 часа • 11110 прочитания

Когато през май 2023 г. сътрудник на един от най-близките съюзници на руския диктатор Владимир Путин открива прокремълска медия в Прага, служители на чешкото контраразузнаване започват внимателно да следят ситуацията.

В продължение на близо година властите в Чехия тайно записват часове наред срещи между няколко крайнодесни политици от цяла Европа и сътрудника Артьом Марчевски, който ръководи пропагандния уебсайт „Гласът на Европа“ - voiceofeurope.com. Властите на Европейския съюз и Чешката република, които закриха сайта, определиха „Гласът на Европа“ като руска пропагандна операция с цел намеса в европейските избори през 2024 г.

Още: Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Милиони евро от Русия за крайнодесни политици

Чешкото разследване бързо се разшири и обхвана Белгия, Германия, Нидерландия, Полша и Франция, съобщават европейски служители по сигурността и разузнаването. Разследващите са стигнали до заключението, че "Гласът на Европа" представлява много повече от официалната си обвивка на проруски уебсайт, който интервюира европейски политици относно прекратяването на помощта за Украйна.

Според интервюта с десетина служители на европейското разузнаване от пет държави, проведени от The Washington Post, организацията е била използвана, за да превежда до 1 милион евро на месец на десетки крайнодесни политици в повече от пет държави. Целта - те да подхвърлят кремълска пропаганда в западните медии, която да сее разделение в Европа и да укрепва позициите на проруските кандидати на изборите за Европейски парламент през юни.

Още: ЕС готви забрана на партии, финансирани от Русия

Медведчук и ФСБ са пряко замесени

Руската операция е описвана като една от най-амбициозните, предприети от Кремъл в Европа в усилията му да подкопае подкрепата за Украйна и да създаде разделение в блока. Предишни тайни действия, подкрепени от Русия, включват опит за обединение на крайната десница и крайната левица в Германия, подклаждане на вътрешни разделения във Франция и саботаж в Полша.

Вътрешни документи на Кремъл, получени от една от европейските разузнавателни служби и разгледани от The Washington Post, за първи път показват, че „Гласът на Европа“ е част от кампания за влияние, организирана от Кремъл в тясна координация с Виктор Медведчук. Става въпрос за съюзника на Путин, наричан често "кумеца на Путин", който до нахлуването в Украйна ръководеше проруска опозиционна партия в Киев.

Още: Кумецът на Путин, предал Украйна, си иска украинското гражданство и мястото в парламента

По-късно платформата е била управлявана от ключов лейтенант, близък до Медведчук, който е работил в тясно сътрудничество с подразделение на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), отговарящо за Украйна и някои бивши съветски държави. То е известно още като Пета служба на ФСБ.

На снимката: Виктор Медведчук

След изгонването от Европа на десетки руски разузнавачи заради инвазията в Украйна, фронтове като „Гласът на Европа“ се превърнаха в инструменти на Кремъл за възвръщане на загубените позиции, заявява един от високопоставените служители на европейското разузнаване, цитирани от американския вестник. Статутът на уебсайта като новинарска организация е имал за цел да осигури прикритие, казва друг разузнавач, което е направило „по-лесно сближаването с политиците“ под претекст, че ги интервюират за Украйна, антиглобализма и т.н.

Още: Европари за руска пропаганда: Путин пак е измамил ЕС

Целта - повече проруски евродепутати

Михал Куделка - ръководител на чешката служба за вътрешна сигурност - заяви, че операцията на „Гласът на Европа“ е била и опит да се вкарат повече проруски депутати в Европейския парламент. След гласуването, което започва този четвъртък, е имало план тези хора, избрани в ЕП, да извършват "класически шпионаж“ в полза на Русия, казва Куделка.

Според някои проучвания на общественото мнение крайнодесните партии могат да получат 25% от местата в 720-членния Европейски парламент. А за Русия нарастващото влияние сред тези партии би могло да осигури механизъм за заплаха срещу помощта за Украйна, както и благодатна почва за шпионаж, твърди заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Набелязаните крайнодесни политици

Разследването в Чехия доведе до обиски в дома и офисите на помощник на крайнодесен нидерландски член на Европейския парламент и на Петр Бистрон, водещ член на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) и кандидат № 2 на формацията за Европейския парламент. Бистрон, говорител на AfD по въпросите на външните работи, е сред най-гласовитите в Германия против изпращането на западни оръжия в Украйна и за отмяна на санкциите срещу Русия.

Още: Германското "Възраждане", в координация с ФСБ, попречило да се прати оръжие на Украйна

През май германските власти съобщиха, че в рамките на разследването са поставили Бистрон под разследване за предполагаема корупция и пране на пари, а полицията обискира офиса му в германския парламент, както и имоти в Германия и Испания. Имало и запис, в който се чува как политикът се оплаква на служител на „Гласът на Европа“ от трудността да транспортира десетки хиляди в брой до ваканционния си дом в Майорка.

Един от цитираните от WP разузнавачи смята, че властите вече са събрали доказателства в подкрепа на обвинението, че Бистрон е получавал пари от Русия и в замяна е помествал пропаганда в крайнодесни издания.

Роденият в Чехия политик не е бил само „пасивен човек, който е получавал пари“, казва още служителят. „Той организираше нещата“ - привлякъл и други политически фигури в орбитата на „Гласът на Европа“ и е бил „основното водещо лице“.

Още: Нов проект на "Руския свят" заплашва Европа

Бистрон остава кандидат за Европейския парламент и осъди разследването като заговор на европейските служби за сигурност, целящ да навреди на позициите на AfD преди вота. Въпреки спора, който засегна и други лидери на AfD, се очаква партията да заеме второ или трето място в допитването на 6 юни - след дясноцентристкия Християндемократически съюз.

Прокурорите в Германия заявиха, че са започнали предварително разследване срещу Максимилиан Крах по обвинения в приемане на плащания от Русия и Китай за работата му като член на Европейския парламент от AfD. Полицията е претърсила офиса му като част от разследването на твърденията, че един от помощниците му е работил като шпионин за Китай. Миналата седмица полицията претърси жилището и офисите на нидерландския парламентарен сътрудник, който преди това е работил за Крах.

Крах заяви, че обвиненията са част от „дезинформационна кампания срещу моята партия, организирана от разузнавателни служби“.

Службите за сигурност в Европа все още разследват ролята на десетки други крайнодесни политици от мрежата „Гласът на Европа“, включително от Франция, Белгия и Нидерландия, както и на още до шест фигури от AfD, включително политици и парламентарни сътрудници.

Още: AFP: Възможно е възраждане на крайната десница

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес