Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия арестува бивш служител във военен комплекс заради "шпионаж в полза на Германия" (ВИДЕО)

09 юни 2023, 13:59 часа • 2776 прочитания

Бивш служител на предприятие от военно-промишления комплекс в Омска област на Русия беше задържан за шпионаж в полза на Германия. Това съобщи Федералната служба за сигурност (ФСБ) пред контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС този петък.

"ФСБ на Руската федерация е документирала и прекратила факта на шпионаж в интерес на Германия от страна на бивш служител на едно от предприятията на военно-промишления комплекс в Омска област", гласи официалното съобщение.

Русия ще търси наказателна отговорност на мъжа по чл. 275 от Наказателния кодекс - "държавна измяна". Този член предвижда от 12 до 20 години затвор, а държавна измяна, извършена след април 2023 г., се наказва с доживотен затвор.

ОЩЕ: След подпис на Путин: Държавната измяна в Русия вече се наказва с доживотен затвор

Според получената информация "руски гражданин е инициирал контакт с представител на Германия с цел предаване на информация във военната област в замяна на съдействие за получаване на германско гражданство". 

"В резултат на оперативно-издирвателната дейност престъпните действия на обвиняемия са били насочени към събиране на информация за важни военни обекти от Министерството на отбраната на Русия, която му е станала известна в хода на служебната му дейност", отбелязват от ФСБ.

ОЩЕ: ФСБ: Арестуван е българин за подготовка на атентат срещу лидерите на Крим (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес