Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия свали ракета на кримски плаж, има жертви и ранени (ВИДЕО и СНИМКИ)

23 юни 2024, 14:31 часа

Взривове разтърсиха окупирания от руснаците полуостров Крим на 23 юни. Малко след обяд местните Телеграм канали съобщиха за издигащ се дим край Севастополския залив и северно от град Севастопол, където е базата на вече сериозно повредения от украинците Руски черноморски флот. Имало е и стрелба в града.

Реклама

"Кримски вятър" съобщи, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили ракета близо до плажа Учкуевка. ПВО на Русия е предизвикала и жертви.

Местните власти вече предупредиха неколкократно, че е огромен риск да се плажува там, защото наблизо се намират военни обекти на Руската федерация, които могат да бъдат поразени от Украйна. "Днешната трагедия в Учкуевка е резултат не само от работата на неумелата руска противовъздушна отбрана, но и от безхаберието на гражданите, които забравят, че там се води война", пише "Кримски вятър".

Чула се е и експлозия в района на залива Казак, където е разположена 810-а руска черноморска морска бригада.

Местните власти обявиха тревога заради далекобойни ракети ATACMS. 

Какво твърдят руските власти?

Назначеният от Кремъл "губернатор" на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че по предварителна информация при днешната атака на украинските въоръжени сили срещу града са загинали двама цивилни, единият от които е 2-годишно дете. По-късно той обнови информацията - пострадалите са почти 100, а смъртните случаи - 3. Според него 5 въздушни цели са били свалени над Черно море, а фрагменти са паднали в крайбрежната зона.

"Положението в Учкуевка е тежко - там са изпратени всички налични спешни медицински екипи. Някои хора вече са откарани в болница и получават цялата необходима помощ. Мобилизирани са всички сили. Броят на хората, потърсили медицинска помощ, се е увеличил до 22 души", написа Развожаев.

Още: Първи знаци: Старт на руската лятна офанзива? Вучич помага военно на Украйна (ВИДЕО)

Според "Кримски вятър" на плажа има множество линейки и районът е отцепен. Появиха се и видеа от последствията - счупени прозорци и малък кратер в пясъка:

Според местен жител една от целите на руската ПВО е била свалена над централния район на Севастопол - между центъра на града и залива Стрелецкая.

 

В различни канали в Телеграм хората се питат: "Къде бяха сирените за въздушна тревога?", оплаквайки се, че никой не ги е предупредил.

Дронове в Белгород

Един човек е загинал, а още трима са били ранени в Грайворон, Белгородска област на Русия, след атака с дрон "камикадзе", твърди губернаторът Вячеслав Гладков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес