Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се хвали с ново "супер-дупер" оръжие: Стратосферен комплекс (ВИДЕО)

13 ноември 2023, 10:27 часа
Реклама

Русия разработва нов разузнавателно-ударен стратосферен комплекс (РУК) – това съобщава руското издание "Известия", като посвещава два материала по темата. В руската медия специално пише, че това е отговор на вече съществуващи такива комплекси, използвани от НАТО.

Тръмп: Русия открадна от САЩ чертежи на "супер-дупер ракета"

Какво представлява

Накратко, това е комплекс от радари, системи за радиолокационно и електронно разузнаване и оптично-електронни станции, който може да работи на много големи височини, включително от стратосферата (от 11 до 50 километра височина). На хартия, той може да дава картина в реално време и да подава информация за цели на военната авиация, военни кораби и артилерия – конфигурацията ще е модулна, тоест ще може да се използват определени системи на комплекса спрямо зададената задача, а на всичките му възможности накуп. Според руския военен експерт Дмитрий Корнев, РУК ще подава данни за цели за системи за залпов огън, за балистични и крилати ракети като "Искандер" и "Кинжал", както и за бомбардировачи Су-34 и Су-34М.

Още: Руска радарна система за 200 млн. долара се изпари след среща с HIMARS (ВИДЕО)

Вървят обаче тестове с какъв точно летателен апарат комплексът ще бъде издиган във въздуха – засега на свръхзвуковия разузнавателен самолет М-55 "Геофизика", който може да достига до 20 километра височина.

Украинският отговор

Междувременно, говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат се похвали, че зенитно-ракетни комплекси „Бук“ работят с американски ракети. Използват се ракети Sea Sparrow, но обсегът е малък. Ще помогнат да защитаваме преди всичко критична инфраструктура, уточни Игнат пред Radio NV.

Видео документира полет на изтребител МиГ-31 в стратосферата (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес