Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия погна лидер на узбекската диаспора: Зрее ли бунт на всички неетнически руснаци?

18 януари 2024, 10:44 часа • 7278 прочитания

Руският следствен комитет започна наказателно разследване срещу лидер на узбекската общност в страната Усман Баратов. Причината е публикация в социалните мрежи, за която се твърди, че "обижда участниците в специалната военна операция" (както в Руската федерация наричат войната в Украйна).

Сигналът е подаден от руски военни блогъри, оплакващи се от Баратов в "Телеграм" каналите си. Последвалият ход на следствения комитет показва, че Кремъл вероятно е подложен на все по-голям натиск да отговаря на исканията на влиятелните военни блогъри, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Кой е Баратов и какво написа за руснаците?

В съобщението на Руския следствен комитет не е посочено за какво точно се отнася постът и каква е обидата. Баратов попадна в полезрението на провоенните канали в "Телеграм" след интервю, в което уж изразява несъгласие с това, че всички жители на Руската федерация се наричат руснаци.

По-късно военни кореспонденти откриха на страницата на Баратов в руската социална мрежа "Одноклассники" пост с коментари за цените на яйцата, в който според т.нар. Z-патриоти той нарича руските военнослужещи, воюващи в Украйна, "петли". Публикацията е възприета като обидна, предава "Север.Реалии". А е обидна, защото "петел" на затворнически жаргон в Русия е възможно най-ниското ниво и най-голямата обида - научете: Затворническият закон: Мрачното настояще и бъдеще на руската армия и руското общество

Още: В Русия подгониха продаващите яйца заради високи цени

Самият Баратов заяви предния ден, че социалните му мрежи са били хакнати, и изтри всички "обидни" постове.

Снимка: Getty Images

Разследването

На 17 януари Руският следствен комитет обяви, че е започнал наказателно разследване срещу председателя на Междурегионалната узбекска общност "Ватандош" Усман Баратов. Ръководителят Александър Бастрикин (на заглавната снимка) се позовава на руските военни блогъри, които също така призоваха Баратов да напусне Русия (например блогъра "Неофициальньй Безсонов"). Руското правителство наблюдава и отговаря на исканията на руската ултранационалистическа общност - подраздел на руското информационно пространство, което то рутинно се опитва да култивира, за да прокарва там правителствени наративи, анализира ISW.

Заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой пък нарече диаспорите и общностите "легализирани мафиотски структури". "Те подкупват местните власти, "оправдават" собствените си бойци, "защитават" полулегалния бизнес и сплашват всички останали", пише Толстой. Той е известен със сериозна обида и за България: Руски депутат: Ще купим цяла България, вече купихме половината крайбрежие

Диаспорите - "заплаха за вътрешната сигурност"

Руските блогъри също така критикуваха предполагаемо натурализиран руски гражданин от азербайджански произход, срещу когото на 17 януари Следственият комитет започна дело за "опит за убийство и подбуждане на омраза, основана на етническа принадлежност".

Военните кореспонденти все по-често се спират на престъпленията, които са извършени от неетнически руснаци. Някои от тях даже твърдят, че определени диаспори контролират цели сектори на руската икономика.

Формулировката на руската ултранационалистическа общност за неетническите руски диаспори като вътрешна заплаха за руската сигурност и икономически интереси е несъвместима с представата на Кремъл за Русия като хармонично мултиетническо общество, пише още ISW.

Всичко това се случва на фона на мащабните протести в Башкорторстан в Руската федерация заради ареста на местен активист, противопоставил се на участието на местните жители във войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин: Започва ли разпадът? Многохилядни протести в субект на Руската федерация (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес