Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия не тормози ли украинците? Не е в това въпросът, друг е според българския патриарх

26 август 2024, 08:28 часа • 5196 прочитания

Русия не тормози ли украинския народ? Не е в това въпросът, друг е. Има много лъжи и лицемерие. Това заяви пред БНТ новоизбраният български патриарх Даниил в интервю за БНТ.

Патриархът коментира решението на Върховната рада да забрани всички религиозни организации в Украйна, които са свързани с Русия. В това число попада и Украинската православна църква (УПЦ) и Даниил говори само за това - но Дяволът е в детайлите, а българският патриарх удобно ги пропусна: Украинският парламент забрани религиозни организации, свързани с Русия

Важният детайл в новия закон - УПЦ има 9 месеца, за да се очисти от руското влияние т.е. Московската патриаршия да не определя по никакъв начин решенията ѝ. Припомняме, че руският париарх Кирил открито подкрепя войната в Украйна и я нарича "свещена война": Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

При този факт обаче българският патриарх почна да обяснява как войната в Украйна преплитала "много интереси" и като почнела война, първата жертва била истината. Не стана ясно дали патриархът счита за неистина позицията на Кирил (агент на КГБ със светско име Владимир Гундяев) и позицията на Руската православна църква за "свещена война" - колко християнско е да подкрепяш и насърчаваш война?

Вместо да отговори и то с детайли, българският патриарх премина в линия защо политиците не се съберат в ООН и не се прекрати например кръвопролитието в Ивицата Газа? Нека да говорим с грижа за хората, но въпросът е, че липсва желание, коментира патриарх Даниил и не уточни защо обръща темата от една война към друга.

Още: Американският посланик на крака при патриарх Даниил, говорили и за Украйна

Въпросът за украинската православна църква

По думите на патриарха въпросът е за украинската православна църква и въпросът е народът на Украйна дали припознава своята църква. Хората са го казали, че като започне войната, първата жертва е истината - привнесени са много жертви, лицемерие и затова съм призовал да остават оръжията, да седнат и да се разберат, призова патриархът. 

Патриарх Даниил изтъкна още, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения. Сред тях са ограничаване на религиозната свобода, на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване езика на омразата.

"Нека седнат и да се чуят, защото няма чуваемост. Нека чуем какво казват хората от украинската православна църква. Спрямо нея има действия от държавата. Защо?", запита патриарх Даниил. 

Всъщност Данаиил на няколко пъти подчерта как украинският президент Володимир Зеленски забранил с указ разговорите за мир с Русия. Патриархът обаче много удобно пропусна какво разбира Путинова Русия под мир - Украйна да се предаде и нищо друго. Пример за готвен мир е този от 2022 година: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Сега издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин иска Украйна да предаде международно признати свои земи, за да има мир - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Вместо да коментира какво иска Путин и какви ултиматуми, Даниил посочи, че още преди войната с насилие "вземаха храмове, биеха свещеници" - това признак на вяра ли е? Като се погледне при толкова гонения и изпитания, не ни ли говори нещо, запита още българският патриарх. 

Още: Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Интересен факт - Даниил заговори как УПЦ била единствената призната канонична църква, което влиза в противоречие с друга информация: Няма забрана на Украинската православна църква, има закон за независимостта ѝ: Богослов. Съответно, българският патриарх удобно пропусна какво каза вселенският патриарх Вартоломей за Украйна и вярата там още през 2019 година: Украинската православна църква получи независимост

Изборът на Даниил за патриарх също не мина без предупреждения каква позиция и политика ще поддържа той относно войната в Украйна - в полза на Путинова Русия: Отец Никанор: Напускам Църквата, Даниил няма качества за патриарх (ВИДЕО)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес