Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Русия не контролира границата си": ФСБ заяви, че е спрян украински пробив

06 август 2024, 14:34 часа • 4082 прочитания

Руските власти официално заявиха, че във вторник, 6 август, е имало украински пробив на границата при Курска област. След като за това излязоха редица съобщения в руски телеграм канали, най-после и на сайта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) бе поместено съобщение, че Граничната служба на Руската федерация е отбила опит за проникване на украински сили на руска територия в района на Курска област". Дронове по Суджа: Руснаците говорят за "активни сражения" по границата на Курска област (ВИДЕО)

"Сутринта на 6 август 2024 г. Въоръжените сили на Украйна извършиха въоръжена провокация на участък от държавната граница на Руската федерация в района на Курск, бяха обстрелвани погранични населени места в Курска област", се казва в съобщението.

Руският пропаганден телеграм канал "Два майора" даде повече подробности като написа: "Курска област. Продължават боевете на няколко участъка от държавната граница. Противникът, на един от тесните участъци на фронта, в малка група премина границата на няколкостотин метра, беше спрян и унищожен. Ситуацията е овладяна." Отбелязва се още, че украинските сили са провели "сериозна артилерийска подготовка".

Според съобщенията на руските медии в пробива освен руски доброволци са участвали и военнослужещи от 22-ра отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили и бойци от Териториалната отбрана на Украйна (междувременно обаче от украинското разузнаване коментираха това - вижте най-долу).

Всичко това даде повод на началника на Центъра за противодействие на дезинформацията на Украйна Олександър Коваленко да заяви, че "Русия не контролира границата си".

Украинското разузнаване с подробности

От Главно разузнавателно управление на Украйна коментираха събитията в Курска област от тази сутрин пред НВ.

Според източника в тези действия по границата категорично не са участвали, както внушават руските медии, бойци от Руския доброволчески корпус, които влизат в състава на украинските въоръжени сили. Повече информация оттам не предоставят.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес