Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия накара украинците да се страхуват за своите бъдещи F-16 (ВИДЕО)

11 юли 2024, 21:00 часа • 7930 прочитания

След неотдавнашни болезнени загуби на украинските ВВС, украинският депутат Марияна Безуглая изрази сериозни притеснения относно бъдещото прехвърляне на изтребители F-16 в Киев. Тя се опасява, че нови изтребители могат да споделят съдбата на Су-27, които бяха унищожени на летище Миргород.

Руски удари по украински летища

На 1 юли, 2024 година руски дрон забеляза шест изтребителя Су-27 на украинските ВВС, разположени без камуфлажна маскировка на летище Миргород, намиращо се на около 150 километра от границата с Русия. Там е дислоцирана 831-ва бригада на украинската тактическа авиация. Възползвайки се от възможността, руснаците изстрелват балистична ракета "Искандер" с малък обсег на действие, унищожавайки два ценни изтребителя Су-27 и повреждайки останалите четири.

Още: Блинкен обяви: Прехвърлянето на F-16 за Украйна започна (ВИДЕО)

Този ден може би е един от най-опустошителните за украинските ВВС от началото на войната, тоест от 24 февруари, 2022 година. Бившият говорител на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат потвърди, че атаката наистина се е състояла и Украйна е претърпяла сериозни загуби.

На следващия ден, 2 юли 2024 г., руски дрон прелита над украинската авиобаза в Полтава, която се намира източно от Миргород, на 160 километра от границата. След няколко часа наблюдение руснаците отново изстрелват ракета "Искандер", която поразява боен хеликоптер Ми-24, разположен на летището. Тези случаи далеч не са единствен пример, че Руската федерация има успехи - а в коментари от известни в Украйна блогъри е имало шегички, че както руснаците, така и украинците нерядко "ги мързи да завият хубаво" самолетите и хеликоптерите си: Руски дрон порази украински изтребител насред база в родния град на Зеленски (ВИДЕО)

Има ли сериозен риск F-16 да бъдат унищожени на земята?

Последните атаки срещу украински летища за два дни накараха украинските депутати да изразят сериозни опасения относно безопасността на обещаните изтребители F-16. Опасенията са, че украинското командване не е подготвило достатъчен брой укрития за самолетите. Парламентаристите отбелязват и незадоволителното състояние на националната ПВО.

Украйна трябва да вземе съответните мерки в тази посока. Украинците се подготвят за F-16 от няколко месеца. В авиобазите в Западна Украйна се изграждат подземни складове и укрития. По този начин се очаква да бъдат защитени изтребителите F-16 от руски ракети и безпилотни летателни апарати.

За да се облекчи натискът върху украинските летища и да се гарантира безопасността на изтребителите, се планира част от резервните самолети F-16 да бъдат разположени на чужди летища, по-специално евентуално в Полша.

Още: Норвегия обяви най-малък брой F-16 за Украйна сред държавите във "въздушната коалиция"

Украйна вече загуби по-голямата част от авиацията си

До началото на войната през февруари 2022 г. украинските ВВС разполагаха с приблизително 125 изтребители и щурмови самолети, включително Су-27, Су-25, Су-24 и МиГ-29. По време на 28 месеца интензивни боеве Украйна загуби около 90 бойни самолета.

За да компенсира загубите, Киев закупи от своите съюзници самолети МиГ-29, Су-25 и Су-27. Това позволи на военновъздушните сили на Украйна да запазят оперативните си способности до очакваното пристигане на западни изтребители. Украйна се очаква получи общо 85 самолета F-16 и евентуално 12 френски самолета Dassault Mirage 2000: Макрон: Предоставяме изтребители Mirage-2000 на Украйна, ще обучаваме и пилоти

Автор: Филип Козиарек, за Interia

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес