Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия лъже с ВИДЕА, че спира украинската армия в Курск: Руска медия

12 август 2024, 07:11 часа • 4136 прочитания

Руското военно министерство използва стари видеоклипове, за да внушава, че руската армия се справя в Курска област като уж нанася големи загуби на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това посочва в свой материал руското издание The Insider – то беше създадено през 2013 година в Рига, Латвия, от руския разследващ журналист Роман Доброхотов. Той е особено известен със случай от 12 декември, 2008 година, когато прекъсва реч на тогавашния руски президент Дмитрий Медведев с викове „Това е позор“ - в момента, в който Медведев предлага удължаване на президентския мандат в Русия.

Припомняме, че на 6 август украинската армия влезе в Курска област и вече действа в дълбочина от около 30 километра от границата: ВСУ са и в Белгородска област: Прогноза - Русия няма да си върне загубеното година (ОБЗОР – ВИДЕО)

Примери за лъжи

The Insider посочва два ярки примера за лъжа от страна на руското военно министерство. Първият – на 10 август РИА Новости, на която е забранено да работи в ЕС заради систематично разпространение на лъжите на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага руски диктатор Владимир Путин, публикува ВИДЕО, разпространено от руското военно министерство в официалния му канал в Телеграм. На него се вижда как руски хеликоптери Ми-28НМ нанасят удари с ракети С-13 по украински войници и бронирана техника в граничния район на Курска област. Всъщност видеото е сглобено от заснети в Кремена и Часов Яр кадри, потвърди The Insider.

И още – на 9 август руското военно министерство публикува видео, с което иска да покаже предполагаеми атаки на руската армия срещу ВСУ – по-точно пускане на авиационна бомба от изтребител-бомбардировач Су-34. Същото ВИДЕО обаче е публикувано на 14 юли от ТАСС: Куп ВИДЕА с убити и пленени руснаци: Украйна няма намерение да отстъпва от Курск (ОБЗОР)

Източник: The Insider

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес