Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия евакуира моряци от атакувани с дронове кораби, които уж са непокътнати

01 август 2023, 23:42 часа • 12712 прочитания

Тази сутрин военното министерство на Русия съобщи за "неуспешна" атака от страна на три военноморски дрона срещу патрулните кораби на Черноморския флот "Сергей Котов" и "Василий Биков". Според информацията на Кремъл, атаката е извършена на 340 км от Севастопол, като се твърди, че всички дронове са били унищожени. По-късно руснаците казаха, че атаката била срещу "цивилни кораби", а двата руски патрулни кораба им помогнали.

Руските военни също разпространиха информация, че сред нападнатите е контейнеровозът Sparta-IV, който според Naval News и наблюдатели е превозвал оръжия от Сирия – нещо, за което се говореше още през юни, съобщава Бабель. Според източник на изданието, който е предоставил и аудиозапис от комуникация между руски хеликоптери, руски моряци от един от тези кораби искат евакуация на загиналите – твърдение, което тотално противоречи на руските информации за "успешно отблъскване" на атаката с дрон.

Още: Експлозии в окупираните Севастопол и Мариупол, въздушна тревога в Украйна (ВИДЕО)

В евакуацията са участвали хеликоптери Ка-29, на които е било наредено да доставят телата на загиналите и ранените на територията на Черноморското висше военноморско училище в Севастопол. Това става ясно от прихванат разговор между екипажите на хеликоптера и бреговите авиационни служби на Руската федерация. В тях се предават текущите координати на местоположението на корабите и се уточнява броят на жертвите.

Към момента на разговора и в самия него се уточнява, че има най-малко един загинал и петима ранени, които се нуждаят от спешна евакуация. Говори се и за необходимостта да присъства медицински автомобил и граничар за "обмитяване", но не се уточнява какъв точно. Може да се предположи, че това е товар Sparta-IV. Не е известно и кой кораб е засегнат от атаката.

Още: Най-цененият руски военен дрон на парчета: "Лекът" е картечница (ВИДЕО)

Показателно е, че Русия нарича контейнерния кораб Sparta-IV цивилен, но източникът на Бабель твърди, че корабът превозва голямокалибрено оръжие и военни на борда, което е грубо нарушение на международното морско право. Така на практика корабът се превръща в легитимна военна цел.

Още: Украинското разузнаване: Жители на Крим редовно атакуват руски военни бази

Това не е първият случай, в който руското военно министерство съобщава за успешно отблъскване на атака с дрон срещу военни кораби, а след това се появяват данни за обратното. На 24 май тази година два дрона атакуваха военния кораб "Иван Хурс". Видеото от нападението се появи на следващия ден, а от кадрите стана ясно, че в атаката са участвали военноморски дронове, като поне един от тях успешно стига до кораба и се удря в борда му. 

ОЩЕ: Гиркин препредава: Корабът "Иван Хурс" е ударен от два дрона, сериозно повреден е

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес