Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия депортира още 300 украински деца, отвежда ги чак в Чувашия

18 юни 2023, 10:54 часа
Реклама

Руските военни депортират поредна голяма група украински деца - този път от окупирания Бердянск в Запорожка област, алармира кметът на Мелитопол Иван Фьодоров в канала си в Telegram.

Общо 300 деца ще бъдат отведени в отдалечен район на Руската федерация - на 1600 км във вътрешността на Русия, чак в Чувашия. Първата група от 48 деца вече е отвлечена, останалите се планира да бъдат изведени от Украйна на няколко смени, пише той.

Вероятно целта на руснаците е да използват децата като разменна монета в по-нататъшните си действия - като заложници и за шантаж, добавя Фьодоров.

ОЩЕ: Киев: Руснаците са депортирали над 16 000 украински деца от окупираните регион 

Всичко това се случва на фона на вчерашното заявление на руския диктатор Владимир Путин, (за когото има издадена заповед за арест от Трибунала в Хага именно за систематично отвличане на украински деца), че Русия извеждала деца, "за да ги спаси от зоната на конфликта". "Децата са свято дело. Спасихме живота и здравето им. Никой нямаше намерение да отделя тези деца от семействата им“, каза цинично диктаторът, забравяйки удобно да спомене, че в огромен процент от случаите на тези хиляди отвлечени деца техните родители и близки просто бяха убити от руските окупатори или държани като военнопленници.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес