Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува ключов за Украйна експортен маршрут по Дунав - на метри от Румъния (СНИМКИ)

24 юли 2023, 14:27 часа • 3940 прочитания
Реклама

В понеделник Русия унищожи украински складове за зърно на река Дунав и рани 7 души при атака с дрон. Така Москва разшири зоната на въздушните си удари, които започна миналата седмица, след като се оттегли от зърнената сделка в Черно море.

Преди седмица нападенията бяха насочени предимно към пристанището на Одеса, а преди разсъмване на 24 юли удари бяха нанесени по украинска инфраструктура по реката - алтернативен маршрут за износ, който е жизненоважен за Киев след провала на Черноморската инициатива.

"Руските терористи отново нападнаха Одеска област през нощта. Този път мишена е пристанищната инфраструктура на река Дунав", написа областният управител Олех Кипер в "Телеграм".

Световните фючърси на пшеницата и царевицата поскъпнаха рязко поради опасенията, че руските атаки могат да застрашат износа на зърно и корабоплаването.

Атака на метри от Румъния

Новинарският уебсайт "Рени-Одеса" цитира местен служител, според когото три склада за зърно са били разрушени в дунавския пристанищен град Рени при атака, в която са участвали около 15 дрона. Това е на около 200 метра от Румъния, която е член на НАТО.

Заместник-председателката на българското дружество "Отечество" в Рени - Нина Иванова - каза за БТА, че за първи път от началото на войната на Русия срещу Украйна градът е бил подложен на интензивни бомбардировки и жителите са преживели "много страшна нощ".

"За първи път от началото на войната преживяхме много страшна нощ. От 3 часа през нощта до 5:50 ч. сутринта имаше постоянни взривове, около 10 бяха. Чуваше се много силно. Изплашихме се. Синът ми от Одеса докара внуците в началото на миналата седмица, когато там започнаха ракетните атаки, при нас в Рени, на по-безопасно място. Обаче тази нощ и нашият град беше подложен на атаки с дронове", разказа Иванова.

Украинските официални лица не съобщиха какво точно е било ударено и къде, но полицията заяви, че складовете за съхранение на зърнени култури са били атакувани заедно с цистерни за съхранение на други видове товари, което е предизвикало пожар. Полицията публикува и снимки, на които се вижда изкривеният метал на повредените съоръжения, както и пожарникари, които гасят пожар.

"Русия удари още един украински склад за зърно през нощта", написа външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в Twitter. "Тя (Русия) се опитва да изтръгне отстъпки, като държи 400 милиона души за заложници. Призовавам всички държави, особено тези в Африка и Азия, които са най-засегнати от нарастващите цени на храните, да предприемат единен глобален отговор на хранителния тероризъм".

Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви в неделя, че руските атаки са "опит да се изолира напълно пътят на Украйна към Черно море и чрез акт на сплашване да се предотвратят и неутрализират международните усилия за възобновяване на функционирането на "зърнения коридор".

ОЩЕ: Взрив след взрив в Крим, Русия лъже: Свалихме всички украински дронове (СНИМКИ и ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес