Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Rheinmetall получи поръчка за изграждане на завод за боеприпаси в Украйна

24 юли 2024, 16:42 часа • 1500 прочитания

На 24 юли германският оръжеен гигант Rheinmetall обяви, че е получил поръчка от украинското правителство да започне изграждането на завод за боеприпаси в Украйна.

Новината идва в момент, в който Киев се стреми да засили вътрешното производство на оръжия през 2024 г.: Съюзниците вече купуват оръжие от Украйна и го пращат на фронта: Стотици милиони са в играта.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин и главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер подписаха меморандум за намерение за създаване на съвместно предприятие. Съобщението от 24 юли бележи официалното начало на проекта, който се очаква да бъде завършен в рамките на няколко години, заявиха от германската компания.

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

Производство на боеприпаси - начало в рамките на 2 години

„Намерението е производството на боеприпаси в Украйна да започне в рамките на 24 месеца“, се казва в изявлението.

Първоначалната поръчка обхваща пълното техническо оборудване на завода до пускането му в експлоатация. Името на украинската компания, участваща в съвместното предприятие, не се уточнява.

Още: Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

„Превръщаме думите си в дела и заедно с нашия партньор ще създадем украински център за компетентност в областта на боеприпасите“, заяви Папергер, който според CNN е бил мишена на Москва.

Още: CNN: САЩ и Германия осуетиха руски заговор за убийството на шефа на най-големия оръжеен концерн в ЕС

„Поръчката подчертава доверието в опита и производствения капацитет на Rheinmetall. Благодарни сме, че можем да подкрепим страната в нейната реиндустриализация и в укрепването на отбранителните ѝ способности", допълни ръководителят на Rheinmetall.

Целта на Rheinmetall - поне 4 завода в Украйна

Новината следва откриването на първото съвместно предприятие между Rheinmetall и украинската държавна компания „Укроборонпром“ в Украйна през юни. Съоръжението ще даде възможност за по-бърз ремонт на доставеното от чужбина оборудване и последващото му връщане на фронтовата линия. В бъдеще заводът ще произвежда и нови бронирани машини, каза украинският министър Камишин.

По-рано Rheinmetall е заявявал, че планира да открие поне четири производствени завода в Украйна.

Още: Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес