Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват бивш кипърски президент за корупция

17 ноември 2023, 06:05 часа • 1214 прочитания

Независимият орган за борба с корупцията на Кипър започна разследване въз основа на твърденията, изложени в книгата "Държава на мафията" на журналиста Макариос Друсиотис, в която се разкриват обвинения в корупция срещу бившия президент Никос Анастасиадис.

ОЩЕ: Полиция нахлу в резиденцията на португалския премиер, той подаде оставка

Първо заседание

Друсиотис обяви, че следващия четвъртък ще се срещне с Антикорупционния орган за първото заседание във връзка с разследването, представено в книгата му.

Според изявление на Хари Погиацис, комисар по прозрачността на Антикорупционния орган, направено пред Kathimerini Cyprus, е извършен анализ на "Държава на мафията". Очаква се на предстоящото заседание на 23 ноември да се вникне в детайлите на информацията, представена в книгата на Друсиотис. Погиацис подчерта предизвикателството при намирането на следователи за този случай, като спомена отрицателния отговор на потенциален кандидат в Гърция. Органът проучва възможността за превод на книгата на английски език, за да се улесни сътрудничеството с англоговорящи изследователи.

Погиацис заяви, че забавянето може да се дължи на големия брой жалби, текущото определяне на приоритети и първоначалната несигурност относно оперативните процедури.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес