Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранен си - убивам те: Глупост в руската армия. Падна ли крепост на ВСУ до "Пътя на живота"? (ВИДЕО)

24 юни 2024, 10:57 часа

Публикувани в социалните мрежи кадри от дрон, на които се вижда как руски войник екзекутира ранен свой колега, са поредният пример за бруталната култура, разпространена в руските въоръжени сили. На кадрите се вижда как един войник от силите на Владимир Путин е ранен от удар на FPV дрон (с наблюдение в реално време), а негов другар застрелва пострадалия от упор, вместо да се опита да провери какви са нараняванията му, да му окаже медицинска помощ, да вземе идентификационните му знаци или да се опита да евакуира пострадалия (ВИДЕО 18+).

Реклама

Кадрите са заснети северно от Работино - в Запорожка област на Украйна, по линията Орехов-Токмак-Мелитопол. От този регион има и ВИДЕО 18+, на което се вижда как руски военни са обстрелвани с касетъчни боеприпаси.

Опитът за или умишленото убийство на колега е непрофесионално. От американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) съобщиха, че са наблюдавали случаи на умишлено убийство на ръководители от страна на руски военни и други случаи, показващи бездушно незачитане на живота на собствените войници по време на войната в Украйна. Това е показателно за изключително лоша дисциплина сред войските, разрив между командирите на тактическо ниво и техните подчинени, както и за явно незачитане на човешкия живот.

Още: Руска атака в Одеса, има пострадали (ВИДЕА)

На 22 юни руски военен блогър съобщи, че командирите на различни части на Донецката народна република (ДНР) - незаконно анексираната Донецка област на Украйна - се отнасят жестоко с ранените си подчинени. Той твърди, че 1-ва славянска бригада на ДНР (1-ви армейски корпус на ДНР) държи собствените си ранени в затворнически условия в град Донецк, вместо да им осигури необходимото лечение (ВИДЕО 18 +).

Руснаците в Севастопол гневни на режима

Руското Министерство на отбраната обвини украинските сили (също и САЩ), че на 23 юни са нанесли удар по окупирания Севастопол на полуостров Крим, довел до жертви. Припомняме, че руската ПВО свали ракета над плаж край града, като същевременно от режима в Кремъл обвиниха Украйна за изстреляни пет ракети ATACMS с касетъчни боеприпаси: Русия свали ракета на кримски плаж, има жертви и ранени (ВИДЕО и СНИМКИ).

Руското МО твърди, че ударът от руски прехващач е накарал една от ракетите да се отклони от траекторията на полета си и да се взриви. По-късно от Москва обвиниха Съединените щати за цивилните жертви в Севастопол, като се има предвид, че ATACMS е система, предоставена от САЩ. Не може да се провери независимо дали украинските сили са използвали ракети АТАСМS, въоръжени с касетъчни боеприпаси. Обвинението на руското МО към САЩ за цивилните жертви е опит да се възпрат Щатите да предоставят по-нататъшна помощ за сигурността на Украйна, пише ISW.

Удар с ATACMS имаше по-късно: Кошмарът ATACMS за Крим: Уникален комуникационен център е изпепелен (ВИДЕО).

Друг много важен акцент в случая - руските блогъри широко критикуваха руското МО и окупационните власти в Крим, че не са успели да предотвратят удара и да защитят в достатъчна степен цивилните граждани. Обвиненията са, че властите не са използвали сирените за въздушно нападение, за да предупредят хората да потърсят убежище. Има и критики, че местните ръководители не са изградили укрепени убежища на пешеходно разстояние от плажа. Кадрите и снимките от ударите показват, че руските сили разполагат военна техника в цивилни райони в Крим - всъщност това е така от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Руските власти безотговорно насърчават туризма на окупирания полуостров по време на войната.

Още: Путин изрази съболезнования на жителите на Севастопол. Но няма да спре войната

Войната в Украйна: Какво се случва на фронта?

Сводката на Генералния щаб на украинската армия от снощи, 23 юни, показва, че в предходния ден е имало 116 бойни сблъсъка по цялото протежение на фронтовата линия. Това е с 15 по-малко на дневна база.

Най-горещо отново е в Покровското направление, където е имало 46 руски атаки, повече от половината от които са към Очеретино. От генщаба казват, че боевете за Новоалександровка продължават. Това означава, че украинската армия отрича съобщенията за падането на селището в руски ръце. Същото казват и от центъра за стратегически комуникации на украинския щаб - по улиците на населеното място "се водят тежки боеве", значителна част от Новоалександровка е окупирана от руснаците, но не цялата.

Още: За да нанесе удари дълбоко в Русия: Зеленски зове за по-широкообхватни оръжия

Преди това анализаторите от мониторинговата група DeepState показаха обновената си КАРТА на фронта, която показва, че руснаците са превзели Новоалександровка. Твърдеше се, че те се опитват да заемат позиции в западните покрайнини на селището. "Оттам до магистралата Покровск-Константиновка остава само Воздвиженка. Важно е да се спре по-нататъшното настъпление на врага, защото до известна степен се повтаря ситуацията край Очеретино. Както и тогава, силите на 47-а, 68-а, 25-а бригада и командированите части сдържат основната атака, обезкървяват потенциала си, а флангът се пропуква", посочват от DeepState.

За окупирането на Новоалександровка от руснаците писа и анализаторът на германския таблоид Bild Юлиан Рьопке. "Сега те се намират на 7 км от "Пътя на живота" - главния път за снабдяване на градове като Торецк, Часов Яр и Константиновка", добавя той.

Украинските въоръжени сили казват следното - врагът разполага с повече сили и "се втурва яростно". Вражеското "диво настъпление" се удържа с изключителни усилия от войниците на 110-а отделна механизирана бригада заедно със съседните подразделения. "Частта от селището, в която врагът е проникнал, е под наш контрол. Предприемат се всички мерки за прогонване на нашествениците оттам. Бойните действия продължават, ситуацията е под контрола на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна", подчертаха от ВСУ. Повечето руски военни блогъри пазят мълчание.

Още: Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

В една от новите горещи точки - Торецк - през изминалия ден е имало 7 атаки на руските сили, които са били отблъснати, твърди генщабът на Украйна. Отново няма и дума нито от популярния руски Телеграм канал "Рибар", поддържан от бивш говорител на Министерството на отбраната в Москва, нито от руския пропагандист Семьон Пегов - WarGonzo.

Още: Русия щурмува в ново направление в Украйна: Руската стратегия за Торецк

Руските пропагандисти се концентрират по-скоро върху Красногоровка и Карловка, където според тях има напредък на руските сили. Специално в Карловка става дума за покрайнините на селото, с подобряване на позициите от двете страни на водохранилището, пише Пегов. Тук става въпрос за Кураховското направление на фронта.

Карловка е разположена на голяма височина и това оказва значително влияние върху скоростта на движение. В Яснобродовка боевете в селото продължават, а украинските въоръжени сили оказват съпротива, добавя WarGonzo. В Сокол също има тактически успехи за руските войски, но те не са лесни.

Още: Украйна получи експерименталната американска гаубица Hawkeye (ВИДЕО)

В източното предградие на Часов Яр – в Краматорското направление – се водят активни бойни действия и има тежки сражения. Руснаците бавно, но сигурно изместват украинските сили още повече на запад и подобряват позициите си по фланговете, смята Семьон Пегов.

В Харковско направление успешно са отблъснати 5 атаки на руснаците в района на Вовчанск (Волчанск - на руски език), твърди украинският генщаб. Руските пропагандисти съобщават за активни сражения при Вовчанск и Глубоко, където украинските сили са извършвали контраатаки през цялата изминала седмица и трупат подкрепления.

Още: Първи знаци: Старт на руската лятна офанзива? Вучич помага военно на Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес