Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракети с голям обсег за Украйна: Великобритания дава, САЩ - не?

10 май 2023, 08:07 часа • 3182 прочитания

Белият дом не планира да последва примера на Великобритания и да изпрати ракети с голям обсег на Украйна (ATACMS). Това пише американското издание "Политико". Една от големите причини - няма достатъчно запаси от такива ракети.

"От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси", каза командващият на началник-щабовете в САЩ генерал Марк Мили пред "Дифенс уан" през март.

По-рано вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Великобритания обмисля изпращането на ракети с обсег до 300 км към Киев, но окончателно решение по този въпрос все още не е взето. Британският външен министър Джеймс Клевърли отказа да коментира публикациите по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, посочи БТА.

Американски служител каза пред репортери, че "политиката за ATACMS не се е променила". Според него САЩ ще продължат да доставят на Украйна средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и бронирана техника.

Междувременно, украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира пред германския таблоид "Билд", че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили. "Защото за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той.

"Не считайте тази контраофанзива за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея", заяви още Кулеба.

В допълнение към боеприпасите, танковете и системите за противовъздушна отбрана Украйна се нуждае преди всичко от бойни самолети. Кулеба разчита на помощ от Берлин, за да се снабди с модерни изтребители F-16. За разлика от танковете "Леопард", по този въпрос решението не трябва да се вземе от Германия, а от САЩ. "Това, което очакваме от Германия, е да играе активна роля в изграждането на коалиция от държави: Кой ще убеди Съединените щати да натиснат зеления бутон?", попита Кулеба.

ОЩЕ: Оръжейният концерн "Райнметал" иска да произвежда оръжия и боеприпаси в Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес