Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

12 май 2024, 10:21 часа • 12056 прочитания

От "държим ситуацията под контрол" до "руското нахлуване в Харковска област е втора серия на случващото се в Донбас – безмилостни постоянни руски атаки, с огромни жертви, но недостатъчни да изчерпят руския офанзивен потенциал в момента": това са двете крайности относно новините за най-новия фронт във войната в Украйна.

На първо място, масло в огъня налива политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Той използва за заключенията си основно данни на популярния украински телеграм канал Deep State, както и на руски източници в Телеграм. Конкретно – две публикации на Денис Ярославски, командир на подразделение във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Първата публикация от него в профила му във Фейсбук касае ситуацията в град Волчанск (Вовчанск на украински): "Ситуацията е овладяна от силите за отбрана. Успяхме да спрем настъплението на противника на Харковския фронт. Да, граничната линия беше загубена, но всъщност беше в сива зона. Противникът успя да превземе няколко села, контролирани преди това от нас. Няма да назовавам частите, които изоставиха позициите си и се оттеглиха, предавайки ги, но благодарение на 92-ра, 57-ма бригада и Кракен пробивите бяха закърпени и ситуацията се стабилизира". Ярославски конкретно говори, че има разследване на случилото се и промени в украинското военно командване, отговарящо за Харковското направление. И продължава – "още въпроси към тези, които отговаряха за позициите на първа линия, които трябваше да ги минират и укрепват. Искам да погледна в очите тези, които отписаха пари за това. Сега врагът възнамерява да изравни Волчанск със земята. Той има достатъчно управляеми авиационни бомби (КАБ) за това. Тези, които виждат всичко и независимо от всичко не ни дават авиация, директно играят за врага". Ярославски публикува и видео, показващо как руски войници минават като на парад през граничното село Стрилеча - дали обаче той е достоверен източник на информация, вижте тук: Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

(КАРТА) Още две села са в руски ръце, общо са вече 6, продължава Рьопке, позовавайки се на Deep State. Той има предвид казаното от украинския канал, че са паднали граничните села Стрилеча, Пилно, Красно, Борисовка, Огурцово и Плетеновка. Непосредствената цел на руснаците според Deep State е да овладеят Липци, за да могат оттам да почнат да създават зона за разполагане на артилерия за стрелба срещу самия Харков, това се счита за изходна точка за такава операция. За овладяването на Липци първо руснаците трябва да имат контрол над линията Мороховец-Олийниково-Лукянци-Зелено. А за пълноценна атака на град Волчанск – Плетеновка, но още Огурцово, Гатище, Старице и Бугруватка. Рьопке добавя (КАРТИ) - Русия напредва на ширина от 20 км северно от Харков и около Волчанск, има и десетки, ако не повече от 100 руски бронирани превозни средства плюс стотици, ако не хиляди войници на Путин в действие. Припомняме, че скорошна оценка на украинския о.з. полковник и военен анализатор Константин Машовец сочеше до 50 000 руски войници, разположени в Белгородска, Брянска и Курска област: Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

(КАРТА) "Ситуацията продължава да се усложнява. Противникът постепенно вкарва нови и нови сили в нашата територия, непрекъснато навлиза пехота, която настъпва на групи към съответните села и се опитва да се закрепи там, да се укрепи и да продължи напред. Пехотата е подкрепена от малко количество техника, артилерия, авиация, но има много дронове. Силите за отбрана (бел. ред. - една от единиците на украинската армия, съставена предимно от доброволци, но с професионален статут) се опитват да спрат врага, причиняват щети. Необходимо е да се обърне повече внимание на този регион и най-накрая да се установи комуникация или врагът ще има още по-голям успех, което ще доведе до много негативни последици. Въпреки че основната задача на врага е да отклони ресурси на украинската армия от други райони, без подкрепления ситуацията може да стане изключително тежка. Противникът разбира това и настоящата ситуация все повече принуждава Силите за отбрана да се намесват", предупреждава Deep State.

Руснаците извършват лимитирани като мащаб операции в пограничните райони на Харковска област и имат тактически успехи в по-слабо защитавани от украинците зони. От данните до момента не личи, че руската армия може и има намерение да атакува град Харков и да го обкръжи с операции от север и от изток, гласи заключението на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Руснаците са стигнали минимум до покрайнините на Огурцово и Галище, добавят от американския тръст и цитират говорителя на украинското командване "Хортиця" лейтенант Назар Волошин, който каза, че руските сили напредват в райони, които и преди това са били "сиви зони" т.е. полета на боеве без пълен контрол от едната или другата страна. Според ISW, не е ясно дали руското военно командване е направило преоценка на ситуацията, след като дойде и се потвърди новината, че САЩ дават още почти 61 млрд. долара военна и финансова помощ на Украйна. Съответно поне досега руските операции са в зони, които не дават директен бърз път към самия Харков, но може би руснаците вярват, че имат силите да ги задържат и да поставят украинската армия и специално Харков под постоянен натиск т.е. да държат инициатива, въпреки "презареждането" са американски оръжия на украинската армия.

Повече светлина върху ситуацията хвърля и о.з. полковник Константин Машовец в нов анализ. По думите му, засега руската армия настъпва в две направления в Харковска област – на първо място, към Волчанск и с цел да опита да напредне по поречието на река Северски Донец и да бъде застрашен в по-далечно бъдеще Купянск от север, а спомагателното направление е линията на селата Глубоко и Лукянци с крайна непосредствена цел Липци (КАРТА). Овладяването на Волчанск и достъп до река Северски Донец плюс овладяването на Липци ще дадат малка буферна зона и ще дадат кураж на руснаците да завладеят още позиции за използване на артилерия от руснаците директно срещу Харков - особено ако руската армия застраши или превземе град Великий Бурлук, посочва ISW. В действие са най-малко четири руски мотострелкови батальона от 11-ти руски армейски корпус, казва той. И изчислява – руснаците са се приближили на малко над 3 километра от линията Глубоко – Лукянци, а до Волчанск – на около 3,5 километра. Машовец е категоричен – с превземането на Волчанск, който е на по-малко от 6 километра от границата с Русия, руската армия иска да предизвика украинското военно командване да хвърли допълнителни сили "за стабилизиране на ситуацията". Украинският военен анализатор смята, че в Харковска област ще бъдат хвърлени до 32 000 руски войници с 250-270 танка от общо малко над 400, с които руските сили от Белгородска, Курска и Брянска област разполагат и 460 – 510 бронирани машини от общо 1030 – 1050, които руското командване "Север" има на разположение. Той предвижда, че много вероятно руснаците скоро ще започнат да нападат и откъм Курска област. Колегата му Олександър Коваленко се съгласява за общия брой руски войници в Белгородска област (32 000) и посочва пред "Суспилно", че в момента в Харковска област руските сили са около 2000 души пехота и още 1500-2000 в резерв, но други 3750 души от 44-ти армейски корпус се чакат следващата седмица като подкрепление. В близко бъдеще това е твърде малко сила, за да се говори за истинска сухопътна руска заплаха за град Харков.

Че руските сили са засилили много огъня в граничните области на Харков показват и геолокализирани видеокадри как с балистична ракета "Искандер-М" бива поразена чешка ПВО система "Вампир":

Друга болезнена за украинците загуба - два военни хеликоптера Ми-24 са поразени от руски огън, изглежда докато се готвят за мисия:

Украинците обаче също не остават длъжни - видео показва как руска залпова система ТОС-1 "Солнцепек" става на парчета:

ОЩЕ: Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете на фронта на дневна база е достигнала буквално невиждани нива. По украински данни е имало 155 бойни сблъсъка през изминалото денонощие. Само в Харковска област са спрени 12 руски пехотни атаки съгласно официалната украинска информация, като са изброени кажи-речи всички вече споменати по-горе села: Стрилеча, Красно, Мороховец, Олийниково, Лукянци, Гатище, Плетеновка, Пилно, както и самият Волчанск.

Същевременно, в Купянското направление има 19 отбити руски пехотни атаки – все по-голям натиск, а това е направление, което е от изток на Харков, макар и далеч. Там основните точки на боеве са Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск). Има и видеокадри как руски танк е спрян с противотанкова ракета именно някъде в полята на боеве на Купянското направление:

Специално за Купянското направление обаче все още украинците успяват да обстрелват руски позиции в Кисловка, т.е. тилът на Ивановка, в опит да удържат бърз руски пробив:

Огромното количество руски атаки обаче са към Часов Яр (вече Краматорско направление) и Северск (северният фланг на Часов Яр, около 20-30 километра на север). Общо в двете направления са спрени 43 руски пехотни атаки (27 при Часов Яр и най-вече южния му фланг в лицето на линията Ивановско – Клещеевка - Андреевка и 16 по линията Върхнокамянско – Спирно – Виймка – Роздоловка). При всички тези атаки, популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, отбелязва само "разширение на зоната на контрол" на руснаците в горския парк до Ступочки – това е поглед към магистрала N-32 Бахмут – Константиновка, като руснаците със сигурност гледат именно към Константиновка, защото единствената предна отбранителна позиция на града е точно село Ступочки.

В Покровското направление (на запад от Авдеевка) са отблъснати 32 руски пехотни атаки. Там основна руска цел е Новоалександровка, откъдето може да се тръгне от юг към град Константиновка. ISW посочва геолокализирани видеокадри в обзора си, които подсказват руски напредък до центъра на Нетайлово, най-южната точка на боеве в направлението. Бившето Новопавловско направление вече е Кураховско – там Красногоровка още удържа, но не се очаква да е дълго, лека-полека руските сили заемат нови позиции напредвайки от изток и от юг, отбити са 10 руски пехотни атаки.

Все по-силен става руският натиск от юг, на границата между Запорожка и Донецка област, при селата Урожайно и Старомайорско (9 километра южно от Велика Новоселка и югозападно от Угледар). Там са спрени 16 руски пехотни атаки – вижте долните кадри за какви опити за фронтален щурм с бронирана техника става въпрос. Целта на руснаците е да стигнат до Угледар и да съединят линията с Курахово: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Огън до дупка по Белгородска област

Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков (от тази област тръгна руската операция в Харковска област), за последните 24 часа е имало 135 обстрела по цели в областта. Изстреляни са и 24 дрона. Гладков твърди, че са пострадали 29 души, като 17 души са в болница и двама са в тежко състояние. Има обаче и видеокадри как украински дрон съсипва руски военен джип:

Какви са разрушенията – вижте долните кадри: Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес