Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа резолюция за Украйна на новия ЕП: Последици за Унгария, Путин да си плати за разрушенията

17 юли 2024, 15:29 часа • 3255 прочитания

Новоизбраният Европейски парламент потвърди позицията си, че ЕС трябва да продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо до победата.

Резолюцията, която определя първата официална позиция на новоизбрания ЕП относно агресивната война на Русия, потвърждава продължаващата подкрепа на членовете на ЕП за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Още: Ясни са зам.-председателите и квесторите на ЕП, има и българско участие

Евродепутатите зоват за още санкции срещу Русия и Беларус

Документът призовава ЕС да поддържа и разшири своята политика на санкции срещу Русия и Беларус, да наблюдава и преразглежда нейната ефективност и въздействие. Съветът на ЕС систематично да се занимава с въпроса за заобикалянето на санкциите от установени в ЕС дружества, трети страни и трети държави, призовават евродепутатите.

Снимка: European Union 2024

Още: И новият Европейски парламент избра Роберта Мецола за свой председател

Конфискуване на руски държавни активи, замразени от ЕС

Русия трябва да компенсира финансово за разрушенията, които е причинила в Украйна, гласи твърдото убеждение на Европарламента.

Евродепутатите приветстват усилията на ЕС за насочване на приходите от замразени руски активи в подкрепа на украинските военни нужди. И призовават за „стабилен правен режим за конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС“.

Още: Замразени руски активи: ЕС ще предложи на Украйна пакет от заеми за милиарди

ЕС: Държавите членки да увеличат военната подкрепа за Украйна

ЕП приветства резултатите от срещата на върха на НАТО от 9-11 юли и потвърждава позицията си, че пътят на Украйна към членство в Алианса е необратим.

Евродепутатите призовават ЕС и държавите членки да увеличат военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо - и под каквато и да е форма. Те също така призовават Европейската комисия да предложи дългосрочна финансова помощ за възстановяването на нападнатата от Русия страна въз основа на опита от новосъздадения Механизъм за Украйна, предава пресцентърът на ЕП.

Още: The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново

Порицание за Орбан

Европарламентът осъжда варварската ракетна атака на Русия срещу детската болница „Охматдит“ в Киев и посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Руската федерация. Лидерът на Унгария не представлява ЕС и визитата му е грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на блока, казват в резолюцията си членовете на ЕП.

Текстът подчертава, че за това нарушение следва да има последици за Унгария. Като се има предвид, че непосредствено след т.нар. „мисия на мира“ на Орбан Русия нападна детската болница в Киев, в резолюцията също се казва, че това показва „безсмислието“ на предполагаемите мирни усилия на унгарския премиер.

Как гласуваха българските евродепутати?

Общо 495 евродепутати гласуваха "за" резолюцията , 137 - "против", а 47 членове на ЕП се въздържаха.

Двама български евродепутати гласуваха "против" - не е изненада, че те са Петър Волгин и Станислав Стоянов от "Възраждане". Другият член на ЕП от партията на Костадин Костадинов - Рада Лайкова - се е въздържала, показва справка в регистрите на ЕП.

"За" са гласували 12 български евродепутати: Ивайло Вълчев от ИТН/"Европейски консерватори и реформисти"; Радан Кънев (ДБ), Андрей Ковачев (ГЕРБ), Илия Лазаров (СДС), Ева Майдел (ГЕРБ), Андрей Новаков (ГЕРБ) и Емил Радев (ГЕРБ) - всички от ЕНП; Танер Кабилов (ДПС), Илхан Кючюк (ДПС), Елена Йончева (ДПС), Никола Минчев (ПП), Христо Петров (ПП) - всички от групата на "Обнови Европа".

В гласуването не са участвали депутатите от БСП/"Прогресивен алианс на социалистите и демократите" - Цветелина Пенкова и Кристиан Вигенин.

"По настояване на отделни делегации, сред които и тази на българските социалисти, части от текста на резолюцията бяха подложени на отделно гласуване. Евродепутатите от БСП гласуваха против ново увеличаване на военната помощ за Украйна и против искането поне 0.25% от годишния БВП на всяка държава членка да отива за такава военна помощ", съобщиха от пресцентъра на БСП. "Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова гласуваха против настояването да се премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна, срещу военни цели на руска територия. Не на последно място, българските социалисти се обявиха и против разширяване на операциите за обучение на украинските въоръжени сили", гласи още позицията.

Вигенин и Пенкова подкрепиха и предложение на групата на "Левицата" ЕС да предприеме амбициозна дипломатическа инициатива за незабавно спиране на огъня в Украйна, което обаче не беше прието. След като текстовете в резолюцията бяха утвърдени от мнозинството, българските социалисти напуснаха залата.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес