Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин ще посети Северна Корея и Виетнам

10 юни 2024, 11:08 часа • 987 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин ще посети Северна Корея и Виетнам в следващите седмици. Това съобщи вестник "Ведомости“, позовавайки се на дипломатически източник, предаде Ройтерс.

Тече активна подготовка, но има ли дата

Руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора потвърди пред "Ведомости“, че посещението на президента в Пхенян ще се състои и се "подготвя активно“.

ОЩЕ: Времето на Путин изтича: Пробивът в Украйна става все по-малко възможен

Според вестника Путин може да посети Виетнам още през юни, най-вероятно веднага след визитата му в Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети Русия през септември миналата година за разговори с Путин. Той разгледа руския център за изстрелване на космически ракети "Восточний“ в Далечния изток, а Путин обеща да помогне на Северна Корея при производството на сателити. 

Кремъл заяви, че Русия иска да изгради партньорство със Северна Корея "във всички области“, но все още не е потвърдил датата на посещението.

От началото на войната в Украйна Русия укрепи връзките си със Северна Корея и други враждебни на САЩ държави като Иран - отношения, които са източник на безпокойство за Запада.

ОЩЕ: The Washington Post: Путин е идиот - още доказателства

През януари Съединените щати и Украйна обвиниха Русия, че е изстреляла по Украйна балистични ракети с малък обсег, доставени от Северна Корея, което Москва отказа да потвърди или отрече.

Според "Ведомости“ Путин и Ким може да обсъдят дали Русия ще приеме работници мигранти от Северна Корея. Русия изпитва остър недостиг на работна ръка заради войната в Украйна -  стотици хиляди мъже са отишли да се бият или са избягали в чужбина, за да избегнат мобилизация.

Единственото предишно пътуване на Путин до Северна Корея е през 2000 г., първата година от управлението му като президент.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес