Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин се готви за война: В Бундестага искат да бъдат свикани 900 хил. резервисти

02 юни 2024, 10:09 часа
Реклама

Путин подготвя народа си за война и го позиционира срещу Запада. Русия произвежда единствено оръжия, а в руските училища Германия е представена като агресор. Това заяви председателят на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман.

Експертът по отбраната поиска 900 000 резервисти да бъдат призовани в армията. "Трябва да сме в готовност да се защитим възможно най-бързо", каза Щрак-Цимерман на 1 юни пред германските медии, цитирана от Spiegel.

"Русия произвежда само оръжия. Печатат се учебници, които представят Германия като агресор. Децата в началното училище се обучават да боравят с оръжие. Всичко това е страшно", коментира председателят на комисията по отбрана в германския парламент.

Още: ДАНС: Русия е основната заплаха за сигурността, сянката на Кремъл е по границите ни

Щрак-Цимерман настоя, че трябва да бъдат "активизирани около 900 хиляди резервисти, които имаме в Германия". Но уточни, че те първо трябва да бъдат регистрирани, тъй като Бундесверът не е регистрирал запасняци от десетилетия.

"Ако можем да наемем дори половината от тях като резервисти със съответния им опит, това би било от невероятна полза", добави политикът.

Още: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

Председателят на Асоциацията на резервистите Патрик Сенсбург преди няколко седмици също предложи здравословното състояние и наличността на всички бивши членове на Бундесвера да бъдат систематично записвани, за да бъдат включени в плана за вътрешната сигурност и националната и съюзническа отбрана, пише изданието. Резервистите са всички бивши военнослужещи и дългогодишни войници в Бундесвера. Това обаче не включва бивши войници от Народната армия на ГДР, които никога не са служили в Бундесвера.

Още: Повтаря се началото на Втората световна война: Съюзниците се боят от Путин както някога от Хитлер

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес