Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин с указ дал на Северния флот статут на военен окръг

23 декември 2020, 11:57 часа • 3090 прочитания

Владимир Путин с указ приравнил руския Северен флот към военен окръг (ВО) считано от 1 януари 2021 г., съобщи изданието svpressa.ru. В окръга ще влязат Архангелска и Мурманска области, както и Република Коми.

Указът е предхождан от навлизане в Баренцово море на групата американски разрушители „Портър”, „Дональд Кук” и „Франклин Рузвельт”, както и на британската фрегата „Кент”.Нахлуването е под предлог за проверка на свободата на корабоплаването. Норвегия отказала да участва в похода, считайки го провокация.

През есента на 2019 г. САЩ представиха „Арктическа доктрина”, предвиждаща блокиране на намиращия се в руски териториални води „Северен морски път” чрез разполагане на „по-смъртоносна, устойчива и гъвкава бойна групировка, способна да осигури конкурентно предимство в този ключов район”.

Новият статут на Северния флот го натоварва с допълнителни функции: взаимодействие с прилежащите администрации, развиване на инфраструктурата.

Другите руски флотове се намират в подчинение на съответните регионални командвания, създадени на основата на сухопътните войски и приморски окръзи (Далекоизточен, Западен, Северно-Кавказки на черноморското крайбрежие). Тъй като Северният флот е регионално командване, именно на него са подчинени сухопътните войски и приморските съединения. При това основните сблъсквания се очакват именно на северозападното направление в района на Баренцово море.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес