Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Руските войски изобщо не смятаха да щурмуват Киев през февруари 2022 г. (ВИДЕО)

14 юни 2024, 15:19 часа • 7868 прочитания

Руските войски бяха до Киев. Имаше различни предложения какви да бъдат по-нататъшните действия. Но за атака на столицата не е ставало дума. Това каза руският диктатор Владимир Путин на срещата си днес, 14 юни, с представители на руското външно министерство.

"През февруари-март 2022 г. нашите войски, както е известно, се приближиха до Киев... Имаше много спекулации и на Запад, и в Украйна по този повод. Какво искам да кажа по този повод? Че нашите части наистина стигнаха близо до Киев и във военното ведомство, в силовите структури имаше различни предложения за варианти за евентуалните ни по-нататъшни действия. Но нямаше политическо решение да се атакува 3-милионния град", заяви диктаторът.

Дебела лъжа

Изявлението на руския диктатор е твърде далеч от истината. Припомняме, че превземането на Киев бе една от най-важните точки в дневния ред на руснаците за хода на войната като руските пропагандатори тръбяха, че Киев ще бъде превзет за 3 дни.

Освен това в първите дни руските сили успяха да окупират редица селища именно в Киевска област - конкретно предградията на Киев Буча и Гостомел, където и извършиха неописуеми зверства. В началото на април 2022 г. украинските войски успяха да освободят тези селища. 

Какво още каза Путин на същата среща - Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес