Путин пред Додик: Москва ще помогне за подобряване на ситуацията на Балканите

2622
Путин пред Додик: Москва ще помогне за подобряване на ситуацията на Балканите
Снимка: Bosnia presidency

"Москва ще помогне за подобряване на ситуацията на Балканите". Това заяви Владимир Путин при срещата си с президента на босненския ентитет Република Сръбска Милорад Додик. Додик, който се счита за близък съюзник на Кремъл, е на поредното си посещение в Русия и участва в Петербургския икономически форум.

Руският диктатор каза, че позицията на страната му остава непроменена по отношение на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина през 90-те, съобщиха държавните медии. „Знаете нашата позиция по Дейтънското споразумение, тя е непроменена: само правомощията, които са записани в тези международни правни документи, са в основата не просто да поддържаме ситуацията, но и да я развиваме и укрепваме по всякакъв начин“, каза Путин на Додик.

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

Президентът на Русия заяви, че е много доволен от участието на Додик във Форума. „Разбира се, общите обеми на търговско-икономическата дейност в областта на икономическото развитие все още са скромни, но тази година виждаме забележимо възстановяване в сравнение с миналата и това е добър знак“, отбеляза Путин и благодари на президента на РС за действията му „в духовната сфера и в сферата на подкрепа на двустранните отношения чрез Министерството на външните работи“.

Приятелство и разбиране

От своя страна Милорад Додик подчерта, че "Путин е изпълнен с приятелство и разбиране към Република Сръбска".

"Русия е много разочарована от споразуменията със Запада, защото всички споразумения, постигнати от Запада досега, са напълно опустошени, например Минските споразумения", написа Додик в социалната мрежа X.

"Западът злоупотреби с добрата воля на Русия да запази стабилността и мира. На срещата отбелязахме, че световната общност не подкрепя инициативите, насочени към злоупотреба с механизма на Общото събрание на ООН във връзка със Сребреница (има предвид Резолюцията, осъждаща геноцида - бел. ред.). Русия също е принципна по този въпрос и казва, че тази злоупотреба няма да помогне, няма да помири хората, а ще създаде още по-големи вътрешни проблеми. Русия беше права, а Германия и други страни грешаха", каза още президентът на Република Сръбска.

Още: Путин смени заплахите с ядрено оръжие с други: Ракети срещу ракети (ВИДЕО)

Додик е уведомил Путин, че на 8 юни ще се проведе Общосръбският събор, в който ще участва и сръбския президент Александър Вучич. "Там ще покажем единство и ще направим важна декларация. Путин изпрати поздрави на сръбския народ. Всички договорености, които имахме на предишните срещи, се изпълняват успешно. Изразих своята благодарност, че и тази година бях поканен на Икономическия форум. Путин ме информира, че Русия бележи растеж, който е сред най-високите в света и че днес тя е четвъртата икономика в света, което показва, че процесите в тази страна се управляват правилно. До края на годината ще имам още една среща с Путин", отбеляза Додик.

По-рано той обяви, че ще помоли руския президент за присъединяването на Република Сръбска към БРИКС. Милорад Додик се срещна и с руския философ Александър Дугин, наричан „Мозъка на Путин“.

Никакви санкции срещу Русия

Президентът на Република Сръбска заяви, че Москва уверено се е справила със западните санкции и е готова да се изправи срещу всякакви предизвикателства. „На този форум можем да видим напредъка на самата Руска федерация, която беше изправена пред много тежки санкции от Запада. Самото осъзнаване, че икономиката става по-силна, е потвърждение, че Русия е способна и готова да се изправи срещу всички предизвикателства“, каза той.

Още: Путин отказва да посочи руските загуби в Украйна (ВИДЕО)

"РС ще продължи твърдо да се придържа към позицията си за отказ да се присъедини към антируските санкции и ще работи за укрепване на по-нататъшното сътрудничество. Ние оставаме изключително принципни и твърди в нашия отказ да се присъединим към санкциите, няма да казвам колко искания имаме ежедневно по този въпрос, те настояват за много неща“, отбеляза Додик. „Във всеки случай отношенията ни са много добри и смятам, че нямаме нито един открит труден въпрос и трябва да продължим сътрудничеството по всички други въпроси, както досега“, отсече лидерът на босненските сърби.

Помощникът на руския лидер Юрий Ушаков посочи, че контактът между Владимир Путин и Милорад Додик „се превръща в традиционен“.

Руски инвестиции в Република Сръбска

Генералният директор на Руските железници Олег Белозеров и Милорад Додик се споразумяха за сътрудничество при изпълнението на инфраструктурни железопътни проекти.

Двете страни са отбелязали търсенето на компетенциите на холдинга „Руски железници“ за създаване на модерна транспортна инфраструктура в Република Сръбска, „особено като се вземе предвид опитът, натрупан от руските специалисти за повече от 10 години ползотворна работа в съседна Сърбия“. | БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

В Русия мислят как жените задължително да раждат - законово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа