Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Моди решиха: Индийците, воюващи в руската армия в Украйна, се връщат у дома

09 юли 2024, 11:54 часа • 1952 прочитания

Индийците, служещи в руската армия и участващи във военните действия в Украйна, ще бъдат уволнени и върнати у дома. Това съобщи индийската телевизия NDTV, позовавайки се на източници. Въпросът е бил повдигнат от премиера Нарендра Моди по време на посещението му в Москва на 8-9 юли и решението е било взето съвместно от него и домакина му Владимир Путин.

Около 20 индийски граждани са на фронта, след като са били вербувани от агенти, които са им обещали високо заплащане, информира телевизионният канал и уточнява, че най-малко двама индийци са били убити в Украйна.

Още: Зеленски: Срещата на Моди с Путин е съкрушителен удар и огромно разочарование (СНИМКИ)

Индийският външен министър Винай Куатра по-рано заяви, че между 30 и 40 индийци е възможно да служат в руските въоръжени сили. По думите му десетима вече са се прибрали.

Руският удар по болница "Охматдит" в Киев

Индийският премиер Нарендра Моди каза на Путин и, че независимо дали има война, ако сърцето ти не кърви заради смъртта на невинни, особено деца, не е човешко. Моди изрично повдигна въпроса за болница "Охматдит": Пугачова с остра реакция за атаката срещу детската болница. Украйна показа нови доказателства за руската съпричастност (СНИМКИ)

Двойнствената Индия

В рамките на срещата между Моди и Путин беше обявено общо изявление, в което се посочва, че двете страни се ангажират да увеличат съвместното производство на резервни компоненти и части за обслужване на произведена в Русия военна техника и оръжия в Индия. Освен това се договори да се създаде работна група за технологично сътрудничество и се планира да се преориентира съществуващата руско-индийска междуправителствена комисия по военнотехническо сътрудничество за съвместни изследвания, разработки и производство на модерни отбранителни технологии и системи.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че Индия и Русия обмислят да сключат дългосрочно споразумение за доставки на петрол и че Русия обмисля да позволи на индийски компании да участват в руски газови проекти. Ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов заяви по време на обиколка, която Путин и Моди направиха на изложение на "Росатом", че Русия предлага да помогне на Индия в изграждането на атомни електроцентрали с ниска мощност. А Моди похвали руско-индийското енергийно, икономическо и продоволствено сътрудничество за това, че помага да се контролира инфлацията в Индия и да се осигури икономическа стабилност.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес