Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза от Турция: В Украйна няма да има мир поне до изборите в САЩ

12 юли 2024, 21:00 часа • 3622 прочитания

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се срещна с руския диктатор Владимир Путин на 3 юли в Астана, столицата на Казахстан, където отиде да присъства на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), на която Турция е партньор.

На срещата, която продължи близо час, бяха обсъдени отношенията между двете страни, руско-украинската война, атаките на Израел срещу Палестина, търсенето на решение за Сирия, проблемите на глобалната енергетиката и борбата с тероризма. Ердоган сподели с Путин, че Турция може да създаде основа на споразумение за спиране на руско-украинската война първо с примирие и след това с мир, и че Анкара е готова да сътрудничи и за прекратяване на гражданската война в Сирия.

Отговорът на Путин към Ердоган, който изрази желанието си да види Путин в Турция възможно най-скоро, беше: "Аз определено ще дойда". Путин отбеляза, че въпреки всички трудности в света отношенията между Русия и Турция се развиват напред стъпка по стъпка. Още: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

"Турция не може да е посредник"

Според официалната руска държавна информационна агенция ТАСС, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърдил, че Ердоган и Путин са засегнали войната в Украйна по време на срещата си в Астана. На въпрос обаче дали е възможно Ердоган да бъде посредник на тези преговори, Песков отговори: "Не, невъзможно е".

Според изявление на Песков на следващия ден пред ТАСС датата на посещението на руския лидер в Турция все още не е определена, това ще бъде уточнено по дипломатически път.

Експертът по Русия Юмит Назми Хазир, (турски политолог, живеещ и работещ в Москва), оцени срещата на върха Ердоган-Путин и изявлението за посредничество пред Cumhuriyet. Според Хазир твърдението, че Турция не може да бъде посредник, показва, че измерението на войната в Украйна се е променило и че Русия би предпочела платформа, в която не само Турция, но и още 4-5 държави да участват като посредници. Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Хазир допълни: "Посредничеството не изглежда нещо, което Турция може да направи сама в момента. Тъй като войната в Украйна има много глобално измерение, тя може да бъде структура, включваща само 4-5 държави. Турция също може да вземе участие, но участие могат да вземат Китай, Унгария и Бразилия. Не мисля, че ще има мир до американските избори, защото позицията на Америка определя позицията на Украйна. Ситуацията ще стане ясна след изборите в Америка", каза Хазир, цитиран от турското издание Cumhuriyet.

Русия натиска Асад 

Уточнявайки, че основната тема на срещата Ердоган-Путин е била Сирия и че руската страна вероятно се е фокусирала върху сирийския въпрос, Хазир уточни, че Путин иска нормализиране на турско-сирийските отношения и решаване на сирийския въпрос. Той допълни: "Имаше твърдение, че Асад и Ердоган ще се срещнат. Това не изглежда възможно в близкото бъдеще. Мисля, че няма да е лесно да се нормализират сирийско-турските отношения. Русия оказва натиск върху Асад да нормализира отношенията с Турция през последната година. Но имаше резерви от страна на Сирия. Най-важната страна в нормализирането на Турция и Сирия е Русия". Още: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

Автор: Дога Йозтюрк 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес