Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

16 юли 2024, 21:00 часа • 4375 прочитания

Доставените от Запада изтребители F-16 вече са на път за Украйна и са готови да започнат да изпълняват мисии по-късно това лято, пише Business Insider.

Те обаче все още може да не са достатъчни, за да постигнат промяна на бойното поле, посочи украинският президент Володимир Зеленски в дискусия миналата седмица за това от какво се нуждае Украйна, сравнявайки самолетите с произведените в САЩ танкове Abrams, които Украйна получи миналата есен.

Когато водещият на Fox News Брет Байер го попита в института Рейгън дали 31-те "Ейбрамс", които Украйна получи, тъй като контранастъплението й вече беше препънато, имат значение, Зеленски каза: „Не съм сигурен, че такъв брой танкове могат да променят ситуацията на бойното поле." Още: Белгия потвърди кога ще достави F-16 на Украйна

Говорейки във Вашингтон, окръг Колумбия, докато течеше срещата на върха на НАТО, той каза: „Това е като диалога за F-16“, добавяйки, че полезността се свежда по някакъв начин до числата и времето.

"50 е нищо"

Украинският президент каза, че тъй като Русия разполага с толкова много бойни самолети „на територията на Украйна", малкият брой F-16 няма да има значение.

"Дори и да имаме 50, това пак е нищо. Те имат 300. Тъй като ние се защитаваме, имаме нужда от 128", заяви той, добавяйки, че освен ако Украйна няма толкова F-16, те няма да "са сравними с тях в небето." Още: F-16 за Украйна: Какво оръжие и кой изтребител ще противопостави Русия? (ВИДЕО)

Както отбеляза Зеленски, опасенията му относно броя на идващите F-16 и времето на тези доставки отразяват разговорите около осигурените от САЩ танкове Abrams, които пристигнаха в Украйна миналата есен. САЩ изпратиха само 31 M1A1 Abrams и те бяха доставени на Украйна месеци след британските и германските танкове.

Abrams е признат за "убиец на танкове" и се слави със своята смъртоносност и тежка броня. Той има страховита репутация, особено предвид подвизите му във войната в Залива в началото на 90-те години. Експерти по отбраната и бивши оператори на танкове похвалиха възможностите на Abrams, отбелязвайки, че той далеч превъзхожда всеки руски танк.

Но Abrams не успя да води битките, за които беше изпратен в Украйна, където масираните бронирани атаки не бяха опция и битката танк срещу танк е необичайна. Той също така беше изправен пред заплахи от дронове, противотанкови оръжия и мини.

За сравнение, Украйна получи около 300 бронирани бойни средства на пехотата Bradley, произведени в САЩ, близо 10 пъти повече от изпратените Abrams. Още: "Пейтриът" в Украйна: Най-големият проблем е тривиален. БТР от САЩ заслужи похвали (ВИДЕО)

Коментарите на Зеленски последваха съобщението от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по-рано, че е в ход първото прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна, идващи от Дания и Нидерландия.

"Тези самолети ще летят в небето на Украйна това лято, за да може Украйна да продължи да се защитава ефективно срещу руската агресия", заяви Блинкен на обществения форум на НАТО. Още: F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

Пристигането на самолетите от четвърто поколение ще бъде важно за Украйна като надграждане на въздушната мощ на Киев от съветската епоха и още един маркер за по-близки отношения със Запада. Имаше обаче въпроси доколко изтребителите ще бъдат полезни на бойното поле и дали ще има достатъчно самолети и обучени пилоти, които да променят ситуацията. Имаше и опасения, че изтребителите може да дойдат значително по-късно, макар че Украйна се нуждае най-много от тях, пише Business Insider.

Оправданията

Западът приписва дългия път до доставката на F-16 в Украйна на сложната логистика.

„Проблемът е, че F-16 не е толкова просто да бъдат предадени. Самолетите трябва да бъдат преконфигурирани от различните военновъздушни сили, от които идват, за да станат адаптирани и използваеми от украинските военновъздушни сили“, каза представител на НАТО пред репортери на брифинг в кулоарите на срещата на върха. Още: Нидерландия даде повод за оптимизъм на Украйна за доставки на F-16

Служителят също отбеляза обучението, логистиката и способностите, които са необходими за експлоатация и защита на летища и допълни, че продължилият година процес на осигуряване и доставка на изтребителите е „всъщност доста добър“.

В разговор с пресата съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан призна, че „периодът на логистична подготовка“ за пускането на F-16 в експлоатация в Украйна е бил значителен, но добави, че се очаква самолетите да имат въздействие още в краткосрочен план и да осигурят на Украйна способността да си върне територия, която в момента е окупирана от Русия.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес