Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Принудително: "Лекари без граници" прекрати дейността си в Русия

16 септември 2024, 23:30 часа • 1514 прочитания

Международната хуманитарна организация "Лекари без граници" беше принудена да прекрати дейността си в Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Лекари без граници" прекрати дейността си в страната, след като беше премахната от списъка на неправителствените организации, се казва в прессъобщение на организацията от днес. Тя е била уведомена за решението на правителството в писмо, получено през август, се посочва още в съобщението.

Организацията ръководи проекти за подкрепа на пациенти с туберкулоза и ХИВ в Москва, Санкт Петербург, Владимир и Архангелск, както и в Чечения, Ингушетия и Дагестан.

Още: "Лекари без граници" евакуират с влакове ранени от източната част на Украйна

От началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през 2022 г. организацията "Лекари без граници" подкрепя и хиляди украински бежанци в пограничните Белгородска, Воронежка и Ростовска област.

Базираната в Швейцария организация предоставя спешна медицинска помощ по целия свят и развива дейност в Русия от 1992 г. и има там 44 служители на пълно работно време.

Руските власти обаче все повече оказват натиск срещу западните неправителствени организации, обявявайки ги за чуждестранни агенти.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес