Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Престъпно и цинично": Москва с реакция за финансирането за Киев със замразените руски активи

13 юни 2024, 21:18 часа

"Използване на средства, на практика откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим, е престъпно и цинично и представлява пореден удар за международното право". Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Изявлението ѝ дойде, след като страните от Г-7 се споразумяха да финансират Украйна с 50 млрд. долара от печалбите от замразените руски активи, предаде ДПА.

Реклама

Още: Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Захарова се закани, че руската реакция ще бъде „болезнена“ за Брюксел. Според говорителя на Кремъл подобен ход ще подкопае световната финансова система и ще доведе до последици за европейските компании в Русия.

Планът ще има и преки последици за европейските компании в Русия, посочи тя. "Има достатъчно европейска собственост и капитал, както знаете - говорители на нашето правителство са говорили за това няколко пъти", каза тя, намеквайки за национализации.

Още: "Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Първоначално Кремъл реагира по-предпазливо. Русия ще следи срещата на върха на Г-7 изключително внимателно, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да коментира евентуалните решения, за които се заговори предварително.

Още: Зеленски от Г-7: Срещата на върха дава ясна подкрепа за Украйна, международното право и справедливия мир (СНИМКИ)

Срещата на върха на Г-7 започна днес в Южна Италия със споразумение за отпускане на заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като се използват парични средства, генерирани от замразените руски държавни активи, което е сериозна проява на подкрепа за Киев. Всички страни от Г-7 ще допринесат за кредитния пакет, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ЕС може да допринесе с около половината от тази сума предвид замразените руски активи, но окончателните цифри все още не са договорени, допълни високопоставен европейски представител, пожелал анонимност.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес