Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Великобритания: Русия може веднага да прекрати войната в Украйна

13 септември 2024, 06:25 часа • 7201 прочитания

Русия започна конфликта в Украйна и може да го прекрати веднага. Това заяви премиерът на Великобритания Киър Стармър, след като президентът на Русия Владимир Путин предположи, че Москва ще приеме изстрелването на западни ракети към Украйна като сериозна ескалация на войната.

Премиерът на Великобритания е във Вашингтон за разговори с президента на САЩ Джо Байдън в петък, докато съюзниците на Киев обсъждат даването на разрешение на Украйна да изстрелва свои ракети по цели на територията на Русия, пише БГНЕС. 

Още: Анализатор: Меденият месец на британския премиер свърши

Как ще се реши войната в Украйна

Путин заяви пред руската държавна телевизия, че това „няма да означава нищо друго освен пряко участие на страните от НАТО - САЩ и европейските страни - във войната в Украйна. Това ще е тяхното пряко участие. И, разбира се, това съществено променя самата същност, характера на конфликта“.

Той добави: „Ако това е така, ще вземем съответните решения въз основа на заплахите, които ще бъдат създадени за нас“.

Запитан за отговора си на забележките по време на полета си до Вашингтон, Стармър зададе твърд тон, като многократно заяви, че Русия е започнала войната.

„Русия започна този конфликт. Русия незаконно нахлу в Украйна. Русия може да прекрати този конфликт веднага“, каза той пред репортери, а по-късно добави: „Искам да повторя, че Русия беше тази, която започна всичко това на първо място. Те предизвикаха конфликта, те са тези, които действат незаконно“.

Още: Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес