Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Предавате родината": Московският университет затри специалността хибридна война, пропагандистите полудяха

21 декември 2023, 09:56 часа • 5040 прочитания

Московският държавен университет (МГУ) прекратява магистърската си програма по "информационна и хибридна война", която има за цел да научи студентите как да създават информационни операции и да водят хибридна война. Този ход накара руските пропагандисти да пощуреят, като конкретно предизвика възмущението на Владимир Соловьов.

За това съобщава руското издание life.ru, което описва програмата като "уникална" и цитира аргументите на учебното заведение. В типичен пропаганден стил, обслужващ режима на диктатора Владимир Путин, сайтът тълкува развитието на тези събития така: "Московският държавен университет явно се срамува да защитава Родината". Новината попадна и в днешния анализ за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: В Деня на КГБ и милиционерите: Побъркаха пропагандист номер едно на Путин (ВИДЕО)

МГУ: Застрашаваме репутацията си

Деканът на Висшия факултет по телекомуникации на университета Виталий Третяков защити решението на МГУ да прекрати магистърската програма в предаването на Соловьов на 18 декември. Причината - студентите, завършили магистратурата, щели да срещнат трудности при намирането на работа в чужбина. Третяков също така твърди, че програмата, която предлага курс по "специална пропаганда" (руски термин за информационни и психологически операции), би застрашила репутацията на МГУ.

Още: Руснаците действат с нещо като BG Alert, за да всяват паника в град Запорожие

Соловьов отвърна

Соловьов отхвърли обясненията на Третяков и постави под въпрос патриотизма на студентите и преподавателите на МГУ. "Искате да кажете, че е много важно хората да получат диплома от Московския държавен университет и да отидат в чужбина, защото това е пропуск за свободния свят, където можете свободно да търгувате с родината си и с омразата си към Русия?", отвърна пропагандистът.

Снимка: Скрийншот

Владимир Соловьов похвали вече закритата магистърска програма и отбеляза, че руските университети трябва да преподават "специална пропаганда" и да се борят със западните наративи за историята.

Бившият депутат от Държавната дума (руския парламент) Елена Панина повтори думите на Соловьов и заяви, че руското правителство трябвало да финансира подобни програми в различни университети.

Още: Китай се учи от Русия как да води хибридна война срещу САЩ, така ще превземе Тайван

За програмата

МГУ обяви създаването на магистърската програма през 2022 г. - същата година, в която прие първия си випуск студенти, уж за да преподава и популяризира руските цели за войната в Украйна.

Съобщава се също, че МГУ закрива програмата поради ниски заплати на преподавателите, които водят курсовете ѝ, и продължаващ скандал за подкупи на преподаватели.

Още: "Любими руски генерали": Как руският посланик пропагандира в български училища без знанието на МОН?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес