Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повтаря се началото на Втората световна война: Съюзниците се боят от Путин както някога от Хитлер

30 май 2024, 11:06 часа
Реклама

За съжаление съюзниците днес се държат по същия начин, както преди началото на Втората световна война - обсъждат, обещават, но се страхуват от конфронтация. А това само подклажда войната. Точно преди предишната световна война така се бояха от Хитлер и затова отстъпваха територии на Германия. И Втората световна война в крайна сметка наистина започна. Днес ООН се държи като Обществото на народите (международна организация, съществувала между Първата и Втората световни войни - бел.ред.). Нерешителността на Запада само разпалва апетита на Русия.

Това казва украинският военнослужещ, младши сержант от 23-та отделна механизирана бригада Олексий Чайковски с позивна Буревий в интервю за "Апостроф".

Доброволци почти не останаха

Още: Последните избори преди Третата световна война: Британски анализ

В първите дни от войната имаше опашки от чакащи да се запишат в Териториалната отбрана. Сега повечето от тях, за съжаление, вече ги няма - убити са, ранени или в плен. А тези, които сега биват мобилизирани..., казва военният с горчивина и не довършва.

Но пояснява: "Повечето хора си мислят - ако отида в отбранителните сили, ще ме изпратят директно на фронта. Това изобщо не е така - при всички случаи първо ще преминете курс за млад боец. И ако отидете на фронта, ще има координация в частта - минимум двама-трима души в нея ще имат пълен боен опит.“

Буревий обаче признава, че в неговата част, например, 80% са наборници. Доброволците и войниците по договор са останали много малко на брой.

Никой не може да бъде накаран насила да воюва

Още: Трета световна война: Актуалните поводи да бъде отприщена

"Не виждам много смисъл от затягане на мобилизацията. Ако човек не иска да служи, тогава каквото и да правите, той ще намери начин - ще напусне самоволно военната си част, но няма да воюва", казва Буревий. "А да се опитваме да върнем онези, които са в чужбина, е напълно безсмислено. Щом са избягали от страната, те със сигурност ще избягат и от поделението. И освен това на такива хора не може да се вярва. Какво да очакваме от тях? Просто ще захвърли автомата си в храстите или направо даже ще се предаде. Такива мобилизирани са само главоболие за командирите и останалите войници."

Младите войници са малко

На въпрос за средната възраст на военнослужещите в момента, военният отговаря така:

"В моята дивизия, например, младите хора между 25 и 30 години са 15-20%. Военнослужещите от 30 до 40 години са 10-15%. А мнозинството са от 40 до 60-годишни. Наскоро един дядо се пенсионира, навърши 60 години. А командирът на подразделението, между другото, е 21-годишен."

Още: До Третата световна война остават броени седмици: Астролог

Много е важно колко бройки F-16 ще ни даде Запада

За съжаление, нашите съюзници не ни позволяват да използваме боеприпаси с голям обсег (Storm Shadow, ATACMS) на руска територия. Това би ни позволило да ликвидираме руските щабове, летища, складове за боеприпаси и военно оборудване. Същото се отнася и за изтребителите F-16 - трябва да имаме право да сваляме руски самолети, носещи ракети и авиационни бомби, още на руска територия - иначе какъв е смисълът, ако те ще продължават да летят на наша територия, казва военният.

"Важно е и колко бройки ще ни дадат. Ако ни дадат 300-400 изтребителя F-16 наведнъж, това значително ще подобри ситуацията. Ако дадат само 10-20 - това няма да реши глобалния проблем с Русия."

Нерешителността на Запада ще доведе до Третата световна война

Още: Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

За съжаление сега съюзниците се държат по същия начин, както преди началото на Втората световна война. Обсъждат, обещават... Страхуват се от конфронтация, че това щяло да подклажда войната. По същия начин навремето се бояха, че Хитлер може да започне война и му отстъпваха територии. Но войната в крайна сметка пак така или иначе започна. Сега с нерешителността си Запада само разпалва апетита на Русия. И ако тази политика на умиротворяване в крайна сметка доведе до Третата световна война, аз няма да съм изненадан. Ако изобщо съм жив, заключава младши сержант Буревий.

Дейвид Камерън: Европа е в същата ситуация като през 1938 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес