Потвърдено: Европейските лидери се разбраха за разпределението на постовете в ЕС

1398
Потвърдено: Европейските лидери се разбраха за разпределението на постовете в ЕС
Снимка: European Union 2024

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за преназначаване на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК, съобщиха дипломати.

Още: Радан Кънев: Има предварителна сделка за разпределение на ключовите позиции в Евросъюза

Като част от споразумението, постигнато на срещата на върха в Брюксел, португалският бивш министър-председател Антонио Коста беше избран за ръководител на Европейския съвет, а естонският премиер Кая Калас - за следващ ръководител на външната политика на блока, предаде БГНЕС.

И тримата кандидати са от центристкия алианс, който доминира в парламента на ЕС след изборите този месец, въпреки успехите на крайната десница, включително на италианката Джорджа Мелони, която оказа публична съпротива на споразумението за висшите длъжности.

Докато 62-годишният Коща автоматично ще наследи председателя на Съвета Шарл Мишел по-късно тази година, 65-годишната фон дер Лайен и 47-годишната Калас трябва да получат подкрепата на мнозинството в Европейския парламент, като се започне с гласуването за ръководител на Комисията през юли, което се очаква да бъде напрегнато.

Изпитана по време на първия си мандат от многобройни кризи - от пандемията Ковид до войната в Украйна, бившата германска министърка на отбраната Фон дер Лайен - ако бъде утвърдена - ще бъде изправена пред не по-малко трудни предизвикателства - от руската заплаха до изменението на климата и възходящия Китай.

Още: “Няма Европа без Италия”: Лидерите на ЕС се извиниха на ядосаната Джорджа Мелони

Окончателният състав не беше особено тайнствен, тъй като вътрешна група от лидери дни по-рано беше постигнала проектоспоразумение за тройката имена. Споразумението разпределя постовете между дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен, Социалистите и демократите (С&Д) на Коста и центристката партия на Калас "Обнови Европа".

Очаква се депутатите да върнат Роберта Мецола от ЕНП на поста председател на Европейския парламент. Но дори и центристите да са в силна позиция, дипломатите заявиха, че има малко желание за прокарване на споразумение без консенсус.

Унгарският националистически лидер Виктор Орбан я осъди като заговор, заявявайки, че "европейските гласоподаватели са били измамени", въпреки че неговата опозиция не беше достатъчна, за да провали споразумението, което се нуждаеше от подкрепата на 15 от 27-те лидери.

Лидерите изглеждаха по-загрижени да си осигурят подкрепата на Мелони, която нарече процеса на сключване на споразумението "сюрреалистичен" и обвини колегите си лидери, че действат като "олигарси".

Нейният аргумент беше, че успехът на изборите на нейната твърдодясна група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която ще бъде третата по големина сила в Европейския парламент, както и позицията на Италия като третата по големина икономика в блока, трябва да бъдат отразени в ръководството на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Кипър ще се бори срещу незаконните сметища

"Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Франция гласува за парламент

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа