Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посредник между Путин и Тръмп? Орбан отива при бившия президент на САЩ

11 юли 2024, 13:16 часа • 807 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в имението му в Мар-а-лаго (Палм Бийч, Флорида). Това ще се случи в четвъртък, 11 юли, след края на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Орбан при Тръмп след срещата с Путин

Преди по-малко от седмица Орбан беше на визита в Москва при руския диктатор Владимир Путин. ЕС реагира остро - предвид факта, че Унгария в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. От блока обявиха, че Орбан не може да се среща с издирвания от съда в Хага диктатор от името на целия Европейски съюз, а евролидерите вече готвят наказание за унгарския министър-председател.

Още: Евролидерите готвят наказание за Орбан след визитата му при Путин

Посещението на Орбан при Тръмп вероятно ще разпали опасенията, че унгарският лидер работи като посредник между Путин и бившия президент на САЩ, пише Bloomberg. Унгарският лидер беше и в Китай за разговори с президента Си Дзинпин.

Според източниците на изданието срещата с Тръмп ще бъде "неформална".

Снимка: Getty Images

Още: Орбан: Невероятно е, че се срещнах с Путин, той управлява цяла империя (ВИДЕО)

Тръмп и Путин демонстрираха привързаност един към друг по време на първия мандат на американския президент, като често си навличаха критики и от демократи, и от републиканци. Лидерът на републиканците наскоро заяви, че вярва, че ще може да убеди Путин да прекрати войната срещу Украйна, ако бъде избран за втори мандат, отбелязва агенцията.

Какъв обаче е планът на Тръмп и дали той е в унисон с абсурдните искания на руския диктатор - официално обяснение и становище от лагера на републиканеца няма, а само спекулации:

"Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

The Sun: Путин е изпратил във Вашингтон план за прекратяване на войната в Украйна

Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес