Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Португалия търси помощ от ЕС в борбата с горските пожари

22 август 2024, 00:50 часа • 1225 прочитания

Португалия се обърна към партньорите си от ЕС с молба за помощ в борбата с пожара на остров Мадейра в Атлантическия океан, който бушува вече седмица и застрашава гора, включена в списъка на ЮНЕСКО.

Страната скоро ще задейства Механизма за гражданска защита на ЕС, за да подкрепи усилията за борба с пожара с два самолета Canadair, съобщи правителствен източник пред информационната агенция Lusa.

Ръководителят на регионалното правителство Мигел Албукерке заяви, че 60 допълнителни пожарникари и специалисти по първа помощ са пристигнали от континенталната част на Португалия в допълнение към 76-те души, които вече бяха изпратени, откакто пожарът започна да се разгаря миналата седмица.

Още: Горски пожари бушуват в различни части на Турция, евакуират хора (ВИДЕО и СНИМКИ)

До 20 август пожарът е изпепелил 4 392 хектара (10 850 акра) земя, съобщи обсерваторията „Коперник“ на Европейския съюз в социалната мрежа X. Началникът на регионалната гражданска защита Антонио Нунес заяви пред обществената телевизия RTP, че пламъците са засегнали част от гората Лаурисилва, най-голямата оцеляла лаврова гора, която е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той посочи, че щетите не са значителни.

Още: Горски пожар доведе до евакуация в Гърция (ВИДЕО)

Повече от 100 пожарникари се борят с огъня на два основни фронта на острова, който по това време традиционно е пълен с летни туристи, се казва в изявление на службата за гражданска защита. Силните ветрове, които са подхранили пламъците, са нарушили и работата на главното летище на острова в град Фуншал, предаде БГНЕС.

Още: Опасността от пожари в цяла България е много висока: Съвети и правила

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес