Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полският външен министър предлага Крим да бъде поставен под мандата на ООН

19 септември 2024, 17:25 часа • 959 прочитания

Крим играе ключова роля в евентуалните мирни преговори между Украйна и Русия - ето защо един от вариантите за решаване на въпроса за полуострова може да бъде поставянето му под мандат на ООН. Това предложи полският външен министър Радослав Сикорски на международна среща в Киев.

"Крим е символично важен за Русия, особено за Путин, но той е стратегически важен и за Украйна. Не виждам как може да се постигне мир без демилитаризацията на Крим“, каза полският топ дипломат за окупирания през 2014 г. от Русия полуостров.

"Справедлив референдум"

Според Сикорски поставянето под мандат на ООН ще бъде последвано от провеждане на "справедлив референдум", след като бъдат определени законните жители.

„Бихме могли да го поставим под мандат на ООН с мисия за подготовка на справедлив референдум, след като се провери кои са законните жители. И бихме могли да отложим това с 20 години“, добави полският външен министър, цитиран от РБК-Украйна.

Още: Полша иска спиране на помощта на ЕС за украинските бежанци: "Да не субсидираме неподчинението"

Грешка на Запада

Сикорски подчерта, че Западът, особено САЩ, е допуснал грешка, като е посъветвал Украйна да не се бори за Крим през 2014 г.

"Ако украинците се бяха сражавали за Крим, дори символично, може би Путин нямаше да посмее да агресира в Донбас", смята той.

Снимка: Getty Images

Още: Украйна смени имената на над 300 селища, свързани с Русия и СССР

Критики

Ръководителят на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров осъди думите на полския външен министър Крим да бъде поставен под мандат на ООН в рамките на мирни преговори с Русия. Чубаров нарече предложението неприемливо и цинично, като заяви, че то противоречи на националните интереси на Украйна и на правата на кримско-татарския народ.

Връщане на Крим

През август представителят на украинското отбранително разузнаване Андрий Юсов заяви, че украинското командване има план за пълно разрушаване на незаконно построения Кримски мост и освобождаване на окупирания Крим.

През юли 2023 г. президентът Володимир Зеленски подчерта, че Кримският мост е една от ключовите цели за въоръжените сили на Украйна.

По време на откриването на националния мемориал, посветен на трагедията на кримско-татарския народ, Зеленски каза, че Украйна ще продължи да се бори, докато Крим не бъде освободен от окупаторите.

Още: Ердоган ни заби нож в гърба, а ние се оказахме слабаци: Глас от Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес