Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

15 май 2024, 11:43 часа

В Полша е била пресечена дейността на шпионска мрежа, работила за руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която е следила движението на боеприпаси и военно оборудване от Полша до Украйна. Сред една от целите на мрежата е била дерайлирането на влак с военна помощ.

Реклама

Проследяването освен с помощта на агенти е ставало и с камери за сателитно наблюдение. Сред вербуваните е имало и мигранти от Украйна - например, 22-годишен бежанец на име Максим Лега, който е бил безработен, става ясно от публикация на Wall Street Journal.

Русия е успяла да порази един от секретните складове за боеприпаси на територията на Украйна благодарение именно на координатите, предоставени от украинския бежанец. Той е коригирал ударите с помощта на камери, поставени на ж.п. линиите. Камерите са записвали движението на влаковете с военна техника, а руснаците, обединявайки записите, са могли да изчислят къде точно е било доставено въоръжението.

Още: Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна 

Тези евтини и на пръв поглед неумели опити не трябва да се подценяват. Те са част от голям арсенал за събиране на разузнавателна информация, който помога на Русия да унищожава ключови обекти с минимални разходи, казва високопоставен представител на западното военно разузнаване пред изданието.

Задържани агенти, насочвали "Искандер"-и и в Украйна

На този фон се появи поредно съобщение и от украинските служби за сигурност, че са задържани вербувани от Русия украинци, помогали за насочването на атака с две ракети "Искандер" по многоетажен блок в град Покровск, Донецка област, осъществен на 7 август миналата година.

Още: В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ) 

Арестувани са шестима агенти, които са действали независимо един от друг. Те са били вербувани чрез прокремълски канали в Telegram, пълни с антиукраински коментари. Задържаните ги заплашва доживотен затвор за държавна измяна, извършена по време на военно положение.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес