Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша иска спиране на помощта на ЕС за украинските бежанци: "Да не субсидираме неподчинението"

12 септември 2024, 16:51 часа • 1890 прочитания

Полският външен министър Радослав Сикорски предложи подкрепата на ЕС за украинските бежанци да бъде прекратена незабавно, защото според него тя намалява мобилизационния потенциал на Украйна.

Той подчерта, че финансовата помощ за бежанците може да попречи на младите хора да се върнат, за да защитават страната си.

"Закъснението на Конгреса на САЩ за предоставяне на помощ (на Украйна) е неудачно, но такова е и закъснението на Украйна за приемане на закона за мобилизация. А ние намаляваме нейния мобилизационен потенциал, като изплащаме обезщетения на украинските бежанци“, заяви полският външен министър, цитиран от Le Monde.

Още: Полша призова да се ускорят доставките на ПВО за Украйна

Полша спря да плаща помощи на украинците

Той припомни, че Полша е спряла да изплаща социални помощи на украинците.

"Ако те са защитени от ЕС като бежанци, получават по 200 евро на месец за всяко дете, регистрирано в полската система. В Западна Европа се получават и други компенсации. Това създава финансови бариери за младите мъже и жени, които могат да се върнат у дома, за да защитят страната си. Не трябва да субсидираме неподчинението“, заяви Сикорски.

Варшава спря програмата за подпомагане на украинските бежанци. Преди това на собствениците на жилища в Полша, които настаняваха в домовете си бежанци от войната в Украйна, се плащаше по 40 злоти на ден за всеки човек (около 10 долара). Еднократните плащания за самите бежанци в размер на 300 злоти (около 75 долара) също бяха прекратени.

Още: Полша: Руските дронове и ракети, навлезли в нашето пространство, са легитимни цели

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес