Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половината мощности за ток в Украйна вече ги няма: Зеленски

11 юни 2024, 14:55 часа
Реклама

Руските бомбардировки на енергийната инфраструктура на Украйна са довели до намаляване наполовина на производството на електроенергия в страната от зимата насам. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вторник по време на посещението си в Германия.

"Руските ракетни и безпилотни удари вече са унищожили 9 гигавата мощности. Пиковото потребление на електроенергия през миналата зима беше 18 гигавата. Така че половината от това количество днес не съществува."

Още: От лидер в Европа до дъното: Украйна видя как Русия унищожи над половината ѝ производство на ток

По думите на Зеленски 80% от топлинното и една трета от водноелектрическото производство са били унищожени от руските удари, които бяха насочени към много от украинските електроцентрали през последните месеци.

Националният държавен електроразпределителен оператор "Укренерго" вече обяви по-рано днес, че режимът на ток ще бъде удължен и ограниченията ще бъдат разширени за цяла Украйна. "Потреблението продължава да нараства", докато електроцентралите "не са в състояние да произвеждат толкова електричество, колкото преди атаките поради значителните щети, които са претърпели", отбелязват от компанията.

Още: Токът е кът: Мерките в Украйна засега, за да има електричество

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна каза пред журналисти във вторник, че украинските електроцентрали са законни "военни" цели за Русия. 

Какво е решението за Украйна?

От Берлин, където е Зеленски, обаче се чу и възможно решение - Германия да помогне, като строи електрически централи, работещи с газови турбини - т.е. вместо въглища се ползва газ. За разлика от България, в Украйна въглищата не са базова, а пикова мощност - така че трябва да се вземат предвид и такива особености на украинската енергийна система, където базовите мощности на първо място са АЕЦ (преди руската инвазия Украйна имаше 15 ядрени блока, като 6 обаче са в Запорожката АЕЦ, която е под руска окупация). Но газови централи могат да се строят бързо, за около половин година, защото се правят по шаблон, сглобяват се модули. За целта ще се подпишат договори с потенциални инвеститори - такъв е Siemens.

Съветникът на министъра на енергетиката на Украйна Лана Зеркал обаче отбеляза, че Украйна няма да може да изгради до 1 гигават мощност за производство на ток от газ до края на 2024 г. и че изграждането на до 4 гигавата е нереалистично очакване предвид малкото на брой производители на такова оборудване.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес