Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарите в България, РСМ и Албания: ЕС задейства Механизма за гражданска защита

02 август 2024, 15:08 часа • 931 прочитания

Механизмът за гражданска защита на ЕС беше задействан тази седмица за горски пожари в Югоизточна Европа.

Комисарят по въпросите на управлението при кризи Янез Ленарчич заяви: „Като част от продължаващата борба с горските пожари, Механизмът за гражданска защита на ЕС реагира незабавно. Благодарен съм на държавите членки, които са изпратили помощ, това е солидарността на ЕС на практика!“.

Още: Превишаване на фините прахови частици в Пловдив: Властите дадоха предписания

Помощта на ЕС

След искането за помощ от Северна Македония, Германия и Швеция мобилизираха по два самолета от флота на rescEU. Тази помощ беше допълнена от Чехия с хеликоптер от rescEU, както и с по още един хеликоптер от Словения и Сърбия.

Освен това беше изпратен служител за връзка на Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации, който да подпомага органите на Северна Македония при координирането на реакцията.

В България – в отговор на задействането на механизма, Гърция и Франция изпратиха по два самолета. Два самолета от флота на rescEU в Швеция допълниха тези усилия.

За да се помогне на Албания да се бори с горските пожари, бяха изпратени два базирани в Италия самолета от флота на rescEU.

Още: Обявиха бедствено положение в Община Симитли заради пожара в Сенокос

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации продължава да следи отблизо ситуацията, като гарантира, че при необходимост може бързо да бъде предоставена допълнителна помощ, предаде БГНЕС.

Още: Пловдив е задимен от пушека от горящото сметище в Цалапица

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес