Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепял "Хамас": Великобритания отказа виза на внука на Нелсън Мандела

25 октомври 2024, 20:58 часа • 609 прочитания

Внукът на първия чернокож президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела заяви днес, че британското правителството му е отказало входна виза заради неговата подкрепа за "Хамас" и позицията му във връзка с войната между Израел и палестинското ислямистко движение, предаде Асошиейтед прес.

Мандла Мандела не пътува до Обединеното кралство по-рано този месец, за да говори на пропалестински събрания в Манчестър, Единбург и Глазгоу. Той е бил информиран, че ще му е необходима виза, въпреки че притежава южноафрикански правителствен паспорт, който му позволява безвизов престой във Великобритания.

Тази седмица обаче Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство изпрати на Мандела писмо, с което го уведомява, че молбата му за виза е отхвърлена заради "неговата подкрепа за "Хамас" и поради това, че присъствието му в Обединеното кралство "не допринася за общественото благо".

Още: Тръмп пак се сравни с Нелсън Мандела

Мандела е получил писмото с дата 21 октомври едва вчера, пише БТА.

"Вашето присъствие в Обединеното кралство е оценено като неподходящо за общественото благо с мотива, че сте имали неприемливо поведение. Направили сте редица изявления, които изрично подкрепят "Хамас" и тяхното терористично насилие, включително възхвалявайки нападението срещу Израел от 7 октомври (миналия месец) и техния (убит) наскоро лидер Исмаил Хания", се казва в писмото, видяно от АП.

В текста се посочват няколко публикации на Мандела в "Инстаграм" (Instagram), в които той изразява подкрепата си за "Хамас" и палестинците, включително една, на която е заедно с Хания, който бе убит в края на юли.

Още: Внучката на Нелсън Мандела почина от коварна болест

В писмото освен това се подчертава, че Мандела е присъствал на погребението на Хания през август, след като се е срещал с него два пъти през януари и април тази година, и е публикувал своя снимка с високопоставения лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

"Поради това се смята, че присъствието ви в Обединеното кралство представлява заплаха за британското общество, тъй като е много вероятно да предизвика напрежение сред еврейските общности във Великобритания. В интерес на общността е да Ви бъде отказана виза, за да се защити обществената сигурност и да се предотвратят безредици или престъпления на територията на страната", пише в заключение в писмото.

Министерството на вътрешните работи на Великобритания засега не е отговорило на запитването на АП за коментар.

Мандела заяви, че отказът на виза няма да го спре да продължи да изразява подкрепата си за палестинците.

Още: Денят на Нелсън Мандела: 67 минути в полза на обществото

"Никога няма да бъдем заглушени и никога няма да позволим отказът на виза да ни попречи да отстояваме справедливостта, мира и равенството. Ще продължим да надигаме глас срещу несправедливата окупация, геноцида и етническото прочистване на Газа и цялата окупирана Палестина, спонсорирани от Обединеното кралство и тем-подобни", каза той.

Внукът на Нелсън Мандела заяви още, че отказът за издаване на виза е опит за ограничаване на движението и свободата му на изразяване, като го сравни с предизвикателствата, пред които е бил изправен неговият дядо, прекарал 27 години в затвора заради ролята си в борбата срещу апартейда.

Расистката система, наложена от правителството на бялото малцинство, беше премахната през 1994 г., а Нелсън Мандела стана първият демократично избран лидер на Република Южна Африка, отбелязва АП.

Пропалестински организации, сред които Фондация "Дезмънд Туту" в Южна Африка и базираната в Обединеното кралство "Коалиция Шефилд-Палестина срещу израелския апартейд", разкритикуваха решението на британското правителство. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес