Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почти СССР: В Русия отделят 1300 часа за промиване на мозъци в училище (ГРАФИКА, СНИМКИ И ВИДЕО)

03 септември 2024, 17:00 часа • 2685 прочитания

На 2 септември 2024 г. започна новата учебна година в Русия. Тя може да стане безпрецедентна по обем на пропагандата в часовете. 

За първи път броят на учебните часове, които учителите трябва да отделят и на пропагандата на идеите на Кремъл ще превиши 12% от всички задължителни предмети, показва анализ на изданието "Агенство". Почти двукратният ръст към 2023 и трикратен към 2022 г. осигурява обучение по история в средните училища по новите учебници на Владимир Медински и постъпването на специални препоръки към учителите по обществознание.

Още: Подкрепя Украйна: Победител в конкурса "Моя страна - Моя Русия" го грози затвор (СНИМКА)

Детайлите

В рамките на анализа руската опозиционна медия "Агенство"* е събрала учебните часове по предметите, в които програмите включват уроци, съдържащи позицията на Кремъл по най-различни въпроси - от историята до войната в Украйна и "правилните" ценности. След това пресметнали техния дял в общата задължителна програма на всички 11 класове. 

Над 1300 часа 

Излиза, че през новата учебна година на путиновата пропаганда може да бъдат отделени 1300 от 11 000 учебни часа (програмата на всички класове на обикновено средно училище). Делът на пропагандата в учебната програма може да се различава в различните класове - в началното училище е по-малко, в по-горните класове - повече. Но като цяло делът на уроците, използвани за промиване на мозъци през 2024 г., ще бъде около 12%. 

Графика: "Агентство"

Набира скорост 

Според анализа на "Агенство", скоростта на проникване на пропагандата в руските училища се увеличава.

Още: В руско училище се появи първи “Z” клас (СНИМКИ)

През 2022-2023 г. ръстът на дела на часове с пропаганда е бил 3,4% от общия брой учебни часове. Това е станало благодарение на часовете, посветени на "Разговори за важното" (над 370 часа). Занятията се провеждат по време на първия урок всеки понеделник във всички класове в Русия веднага след сутрешния сбор на децата, по време на който слушат химна и се вдига знамето на страната. Според програмата, предметът "Разговори за важното" е насочен към "укрепването на традиционните руски духовно-нравствени ценности" и "възпитание на патриотизъм".

През 2023-2024 г. делът на учебните часове, които учителите са длъжни да похабят за пропаганда, нараства до 6%. В горните класове започват да преподават по новия учебник на Медински, където са преписани глави за СССР и добавят тема за "специалната военна операция" (136 учебни часа). 

В рамките на предмета "Основи на безопасността" за големите ученици е върната началната военна подготовка (68 часа).

Освен това от 2023 г. образователното министерство направи отделен предмет "Основи на духовно-нравствената култура на руските народи". В концепцията е посочено, че "съхраняването на руските духовно-нравствени ценности е важен приоритет" за страната. Предметът трябва да се преподава на децата от 5 до 9 клас, но се въвежда постепенно - през 2024 г. ще обхване само учениците от 5 и 6 клас (68 часа). Този предмет може да се използва за пропаганда, като всеки учител преподава уроците по различен начин.

През 2024-2025 г. - делът на учебните часове, които могат да се използват за пропаганда, е 12%. Навлизат новите учебници по история на Медински за 5-9 клас (340 учебни часа). От 1 септември 2025 г. той ще се използва навсякъде в Русия и паралелно с 40% се увеличават часовете по история за сметка на общественознанието.

Още: Негативните нагласи към Путин растат - и то не само в граничните райони

Снимка: iStock

Други промени

Руските власти са препоръчали на училищата през тази година на акцентират върху устройството на политическата власт в Русия в часовете по общественознание. А през следващата година Кремъл обещава да превърне предмета в курс за "това, че най-добрата страна в света е Русия."

Предметът "Основи на безопасността" е преименуван в "Основи на безопасността и защита на Родината". В новия предмет влиза и модулът "Военна подготовка. Основи на военните знания", по време на който на учениците ще разкажат за въоръжените сили на Руската федерация и военната техника. Децата от 8-10 клас ще бъдат изпращани на военно обучение.

Още: Двойно увеличение на учещите алтернативно в Русия

Пресен пример

Пресен пример за това, в което руските власти искат да превърнат децата и училищата, е откриването на новата учебна година в окупирания Симферопол, Крим, и по-конкретно в средно общоообразователно училище № 30. По време на церемонията за първия учебен ден дори най-малките ученици носеха аксесоари, свързани с войната. В конкретното училище има 7 кадетски класа, които са под патронажа на Главното управление на федералната служба на войските на националната гвардия на Руската федерация.

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

* "Агентство" е специализиран проект, наследник на изданието "Проект", което Русия обявява за нежелано още преди войната в Украйна. Създател на "Агентство" е Роман Баданин, който е бил начело на медии като тв канала "Дождь" и РБК.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес